Blogg – mer enn bare sminke og trender

Blogger med budskap: Solana Larsen bruker bloggosfæren til å kjempe mot sensur
Foto: Flickr/Creative Commons
Author Recent Posts Sara Saifi Latest posts by Sara Saifi (see all) Blogg – mer enn bare sminke og trender - 05.04.2010 Marokkansk ungdom motiveres - 12.03.2010 Når fremtiden banker på - 18.02.2010   Hun blogger, han blogger, de blogger. Babyblogg, moteblogg, interiørblogg, hundeblogg. Det er mye å mer eller mindre interessant å velge mellom. […]

 

Hun blogger, han blogger, de blogger. Babyblogg, moteblogg, interiørblogg, hundeblogg. Det er mye å mer eller mindre interessant å velge mellom. Men blogging kan også være et effektivt verktøy for å bryte sensuren til undertrykkende regimer.

Det virker som “alle” blogger. Et av de mest vanligste spørsmålene for tiden ser ut til å være; “blogger du?”.  Mange har blitt rikskjendiser av å blogge, og i Sverige har to bloggere blant annet fått sitt eget show.

Blogging som forandrer
Men det finnes en annen måte å blogge på. Og det er denne måten mediene verden over virkelig har fått øynene opp for. I mars var jeg på en mediekonferanse i Berlin, hvor nettopp blogging var ett av temaene.

Vi prøver å bygge en global antisensur for bloggere.

I vår verden finnes det land hvor korrupsjon og brudd på menneskerettigheter fremdeles er tabubelagte temaer. Der pressen ikke kan trykke det de vil. I disse landene er en avhengig av den vanlige borger for å formidle nyheter. Dette skjer blant annet gjennom blogginnlegg, hjemmesider og ikke minst gjennom Facebook og Twitter. Fremdeles er det over 60 land som bruker sensur aktivt og i fjor ble flere bloggere arrestert for å ha delt sine meninger med omverdenen.

Global Voices ytrer seg

Global Voices er en nettside som ble laget for at bloggere fritt skal kunne få muligheten til å dele sine meninger med hele verden. Redaktøren av Global Voices, Solana Larsen, var på konferansen i Tyskland og kunne blant annet fortelle at nettsiden finnes på forskjellige språk og at de oversetter blogger slik at også bloggere som skriver på mindre utbredte språk når ut til resten av verden.

– Vi prøver å få frem stemmer som ellers ikke blir hørt og vi prøver å bygge en global antisensur for bloggere, sa hun på konferansen.

Blogginnleggene på Global Voices er ikke skrevet at profesjonelle, men av helt vanlige mennesker som har noe på hjertet.

– Det har til og med hendt at bloggposter fra vår side har blitt publisert i både lokale og internasjonale aviser, sa Larsen.

Det at denne muligheten finnes, er bra for folkene som lever i land med slik sensur. Det er deres måte å utrykke seg på og gi et annet bilde enn hva styresmaktene forteller.

Jeg har en stund mislikt blogger fordi det alltid har virket som det er motebloggeren som får størst oppmerksomhet. Det gir ingen mening. Men hvis blogging kan føre til at spredning av informasjon og kunnskap om land som fram til nå har fått for liten plass i vår bevissthet, ja da er det en av de beste tingene som har hendt den teknologiske verden.