Gutten fra Halden

Kombinasjonen av sterke akademiske resultater og bredt engasjement var utslagsgivende for juryens valg av Javad Mushtaq. Han fikk prisen Årets økonomistudent.

Interesseorganisasjonen Siviløkonomene og konsulentfirmaet Universum kåret ham til Årets økonomistudent på Universum Awards 5. mai.

– Jeg håper og føler at jeg kan være en inspirasjon spesielt for unge med minoritetsbakgrunn som sliter med å finne motivasjonen, sier Javad.

Eneste innvandrergutten i klassen
Han er oppvokst i småbyen Halden og var den eneste innvandreren i sin klasse på ungdomsskolen. Det var alltid knyttet forventninger til Javad under oppveksten.

Det hjelper ikke å ha drømmer og tanker hvis de ikke blir omgjort til handlinger.

– I Halden har innvandrere generelt et dårlig rykte, og lærerne var positivt overrasket over mine holdninger og ambisjoner. De hadde forventinger til at jeg kom til å gjøre det stort fremover, forteller han.

Derfor bestemte han seg for å motbevise alle negative forestillinger om innvandrere. Javad forteller at han henter sin inspirasjon fra sin egen drivkraft.

– Det er omstendighetene jeg ser rundt meg, grupper som ønsker forandring og som ønsker å bli hørt, men som ikke blir det. Jeg føler ofte at jeg er bindeleddet og får frem saker på en god måte. Det hjelper ikke å ha drømmer og tanker hvis de ikke blir omgjort til handlinger.

Ønsket forandring
Bi-studenten flyttet til Oslo for knappe tre år siden og ifølge ham ble han sett på som “han fra Halden” som kom til Oslo for å forandre på ting, som folk ikke hadde helt tro på: Mushtaq har nå motbevist dette gang på gang gjennom sine tre år på skolen. Som praktiserende muslim begynte Javad å lese bønn i kjellerne på skolen.

– På skolen så flere som ønsket å praktisere sin religion, men som ikke fant noen mulighet til det. Samtidig florerte store misoppfatninger om islam blant studentene. Dermed startet han BIMSS, som er et muslimsk studentsamfunn og det første religiøse utvalget i BIs historie. Javad var leder i samfunnet i et år, og er fortsatt engasjert.

– Det er viktig å ha troen på seg selv, og på at man kan oppnå ting. Man vil ofte møte motgang, men det viktigste er å ikke gi opp. Det er da man oppnår store ting, mener Jawad.

“Årets vinner har oppnådd svært sterke akademiske resultater i løpet av
studietiden, og er som en av seks norske studenter blitt valgt ut til å
delta på “2010 Summer institute of Outstanding European Students” av
Norwegian Fulbright Boards of Directors”, heter det i juryens
begrunnelse.

Fakta:

Alder: 20
Yrke: Student
Aktuelle som: Årets økonomistudent
Gode sider: Ambisiøs, perfeksjonist og liker å bryte barriere
Dårlige sider: Blir frustrert når andre ikke forstår det jeg prøver å forklare, en tendens til å automatisk ta lederrolle, men ser på de dårlig  egenskapene som en utfordring.