Norge er en rettsstat

Innvandrere blir fremdeles sett på en som en gruppe, ikke som individer. Norge har en lang vei å gå før vi har fått et ekte flerkulturelt samfunn, mener innsenderen
Foto: Flickr
Staten kan ikke gjøre hva den vil. Alle må følge de reglene som gjelder i Norge.

 

Norge har mange lover. Lovene sier hva folk kan gjøre og ikke gjøre. Lovene sier også hvor streng straff du skal ha hvis du bryter loven.

Det er politikerne på stortinget som bestemmer lovene. Det er folket som velger politikerne. Alle voksne norske statsborgere kan stemme ved stortingsvalget. Derfor kan vi si at lovene kommer fra det norske folket.

Norge er en rettsstat. En rettsstat er et land der lover og regler bestemmer hvordan vi skal styre landet. Slike lover og regler er offentlige – som alle kan vite om. Lovene og reglene skal ikke gjøre forskjell mellom mennesker.

Norges lover finner du som bok og på internett (lovdata.no).
Foto : Katrine Lunke

Vi skal kunne være trygge på at de som bestemmer, følger lovene, og at vi får det vi har rett på etter lovene.

Rettssikkerhet
I Norge kan ingen komme i fengsel uten lov og dom. Lovene beskytter alle og er like for alle. Det kaller vi rettssikkerhet. Alle har rett til å få hjelp av en advokat når de må møte i en domstol. Domstolene skal behandle alle personer og saker likt.

Rettssystemet i Norge er slik:
– Politiet skal holde ro og orden i landet og beskytte innbyggerne.
– Politiet skal etterforske lovbrudd.
– Konfliktrådet, forliksråd og noen andre råd kan megle i sivile saker.
– Domstolene skal dømme ved alvorlige lovbrudd og ved enkelte sivile saker.

Noen viktige lover i Norge

Det finnes flere lover mot diskriminering. Diskriminering betyr at vi behandler mennesker forskjellig. Et eksempel på diskriminering er hvis du ikke får en jobb fordi sjefen mener at du har feil religion. Det er ikke lov å diskriminere på grunn av politiske meninger, etnisitet, nasjonalitet, kjønn, seksuell legning, hudfarge, språk eller livssyn.

Norge har en egen lov om likestilling mellom kvinner og menn. Kvinner og menn har samme rettigheter og plikter overalt i samfunnet og skal få lik behandling.

Du kan få vite mer på: www.norge.no eller telefon 800 30 300 og på www.nyinorge.no.