- Norskfødte innvandrere opplever mer diskriminering - 08.10.2024
- FNs internasjonale eldredag feiret på Mangfoldshuset - 07.10.2024
- Lager nyheter for ukrainske flyktninger - 07.10.2024
Antall flyktninger og innvandrere som mottar sosialhjelp er sterkt nedadgående, ifølge en ny rapport fra SSB.
Rapporten “Sosialhjelpsmottakere blant innvandrere 1999-2002, 2005-2008” viser hvordan innvandreres bruk av sosialhjelp varierer etter hvor de kommer fra, botid og innvandringsgrunn, og hvordan utviklingen har vært i perioden 1999-2008. Statistikken sammenligner også norskfødte med innvandrerforeldre i aldersgruppen 18-30 år med den øvrige befolkningen.
Introduksjon gir jobbsjanse
Agnes Aaby Hirsch, rådgiver i Statistisk Sentralbyrå, sier til Utrop at nedgangen gjelder alle gruppene, uansett om de er flyktninger eller arbeidsinnvandrere, og uansett landbakgrunn.
Statistikken viser også at det er holdninger utbetaling av sosialhjelp uten krav som er avgjørende.
Ombir Upadhyah, Frp
– Vi ser en generell nedgang, til og med blant nyankomne, forteller hun.
– Hva er hovedgrunnene til dette?
– En ting er strømmen av stadig flere arbeidsinnvandrere som ikke har behov for sosialhjelp, i tillegg til et generelt godt arbeidsmarked for hele befolkningen. Samtidig kan innføringen av intro-ordningen i 2003 ha gitt en positiv utvikling. Før innføringen av var antallet nyankomne flyktninger på sosialhjelp faktisk stigende, mens det har sunket etter 2005.
Synkende også blant afrikanere
Sosialhjelpsandelen blant innvandrere fra Øst-Europa utenom EU er på ti prosent, mens folk fra Sør-og Mellom-Amerika ligger på sju prosent. Blant innvandrere fra Asia var andelen 11 prosent, mens innvandrere fra Afrika skiller seg ut med en særlig høy andel; opptil 25 prosent mottok sosialhjelp i 2008.
– Hvordan har utviklingen vært for afrikanere?
– Også for denne gruppen er trenden nedadgående i tiårsperioden vi har kartlagt.
Falsk nedgang, riktig konklusjon
Oslo Frps Ombir Upadhyah er ikke helt overbevist om måten SSB har utarbeidet statistikken på.
– En ting er at prosentandelen sosialhjelpsmottakere har gått ned i hele befolkningen i perioden 2005-2008. Vi må samtidig huske at alle flyktninger i gruppen med kort botid får introduksjonsstønad, og at noen óg mottar sosialhjelp som supplement. Og når kun denne gruppen som mottar supplement registreres som sosialhjelpsmottakere, gir dette en falsk nedgang i prosentandelen for samme treårsperiode, sier han.
Norsk-inderen ser likevel positivt på flere av rapportens konklusjoner, samtidig som han hevder at Frps politikk med større krav er veien å gå.
– Statistikken viser også at det er holdninger til integreringen og utbetaling av sosialhjelp uten krav som er avgjørende for hvilke grupper som har færrest sosialklienter og er mest integrerte. Vi ser at når klare og tydeligere krav settes i praksis, gir det faktisk en stor reduksjon i antall sosialhjelpsmottakere blant innvandrergrupper.
Gledelig utvikling
Samfunns- og informasjonssjef i Flyktninghjelpen, Rolf Vestvik, er ikke overrasket over funnene i rapporten.
– Det er gledelige tall. At nyankomne er den gruppen som mottar høyest andel ytelser, henger jo sammen med at de trenger litt ekstrahjelp når de først kommer til Norge.
– Har man blitt blitt flinkere når det gjelder arbeidsintegrering? Ofte hører vi jo om at nyankomne flyktninger og innvandrere sliter for å komme inn på arbeidsmarkedet?
– Offentlige myndigheter har faktisk blitt bedre til å komme med tiltak de siste årene i forhold til disse to gruppenes behov for å komme raskest mulig i jobb. Samtidig har vi i Norge fortsatt et stabilt arbeidsmarked med lav arbeidsledighet. Så ledighetsmønsteret vil i stor grad følge mønsteret for befolkningen ellers.
FAKTA
Introduksjonsordningen ble innført i 2003 som et ledd i å styrke nyankomnes økonomiske selvstendighet mulighet samt deltakelse i yrkes- og
samfunnslivet.
Ordningen skal bidra til en lettere og raskere integrering av de nyankomne til
det norske samfunnet. Alle kommuner som bosetter flyktninger har plikt til å
tilby introduksjonsprogrammet, og deltakelse i kommunale introduksjonsprogrammer er
obligatorisk for flyktningene.
(kilde: imdi.no)