OXLO Extra Large for menigheten

OXLO Extra large skulle vært en kampanje for alle innbyggere i Oslo, men er i dag blitt et arrangement for migrasjonsmenigheten.

I Oslo eksisterer det en migrasjonsmenighet. Denne menigheten består av embetsmenn, politikere, journalister, aktivister, bedrifter, kulturinstitusjoner, medier, organisasjoner og så videre som jobber i det mer eller mindre flerkulturelle feltet. I migrasjonsmenigheten kjenner vi hverandre, de fleste har homogene politiske standpunkt, med små forskjeller. En del av oss har vært lenge i menigheten, mens andre kommer og går, og andre bytter arbeidssted innenfor menigheten.

Snever kampanje
Oslo Extra Large (OXLO) er navnet på en kampanje som Oslo Kommune lanserte i 2001 med daværende byrådsleder Erling Lae i spissen. OXLO er kommunens holdningsskapende og målrettede arbeid for mangfold og mot rasisme, fordommer og diskriminering. Kampanjen går ennå i samme takt, og nylig ble OXLO-uka arrangert, en uke med ulike aktiviteter for å gjøre Oslo romsligere. Men OXLO ser ut til å bli et arrangement for migrasjonsmenigheten og ikke for den store byen Oslo.

For OXLO sitt mål er å gjøre byen romsligere bare for dem med en annen etnisk bakgrunn. Til tross for at konseptet om OXLO og målet om romslighet er bra, er det diskutabelt når andre smågrupper er utelatt fra kampanjen. Andre marginaliserte grupper som funksjonshemmede, fattige, rusmisbrukere og så videre blir ikke inkludert i det romslige Oslo.

Det er synd at Oslo Extra Large kun rommer visse grupper og begrenses til kommunens etniske satsing.

Som del av OXLO tildeles det tilskudd til lokale innvandrerorganisasjoner for å arrangere aktiviteter i Oslo. På den måten er kampanjen sterkere knyttet til én gruppe i inkluderingen.

Rette verdier
OXLO har også laget en verdiplakat for byen og oversatt den til flere språk. Det har vært mye mediefokus på verdier, og flere aktører har ønsket at innvandrere skulle integreres i «norske verdier». En OXLO-verdiplakat kunne vært et godt forsøk på å vise at både etniske norske og personer med innvandrerbakgrunn ofte har like verdier, og kunne nedfelt disse felles verdiene. Men nei, verdiplakaten har ingen verdier i det hele tatt, den er snever og alle ti punktene handler kun om inkludering av personer med innvandrerbakgrunn og gjentar det samme punktet med ulike ord. Et av punktene heter for eksempel «Vi er borgere med ulik etnisk, kulturell og religiøs bakgrunn, og har alle de samme grunnleggende rettigheter, plikter og ansvar.» Og bare dette skal gjøre Oslo romsligere? Det er klart at det blir dyrere og mobilisere hele Oslos mangfold for å vise mangfoldet, men skal kommunen først satse på mangfold, må det gjelde alle byens innbyggere.

Oslo består av mange mennesker med ulik funksjonsdyktighet, alder, kjønn, legning, økonomisk status, kultur og religion. Det er synd at Oslo Extra Large som skal romme alle, kun rommer visse grupper og begrenses til kommunens etniske satsing.