Alle kan bli triste og redde

Alle har vært trist eller redd flere ganger i livet. Men noen ganger blir mennesker så triste eller redde at de blir syke av det.

 

Alle vet at det finnes sykdommer. Vi har hørt om sykdommer som forkjølelse og influensa. Kroppen blir syk, og noen ganger må vi til lege for å bli friske igjen. Men det finnes en annen type sykdommer. Det er sykdommer som gjelder tankene våre. Disse sykdommene kaller vi psykiske lidelser.

Halvparten av alle mennesker i Norge får et psykisk problem i løpet av livet. De vanligste psykiske problemene er angst og depresjon.

Hva er angst?
Angst betyr å være redd. Men du er ikke syk fordi du blir redd. Mennesker blir for eksempel redde hvis det skjer en ulykke i trafikken eller noe annet som er farlig. Men noen ganger blir mennesker redde uten at det skjer noe farlig. Hvis en person ofte blir redd uten at det skjer noe farlig, sier vi at personen har sykdommen angst. Personen kan for eksempel være redd for å snakke med andre mennesker, ta buss, ta heis eller gjøre andre vanlige ting. Personen kan også være redd uten at vi klarer å se hvorfor. Hvis personen er for redd til å gjøre vanlige ting, sier vi at personen er syk. Noen har sterk angst, andre har det svakere eller bare av og til.

Halvparten av alle mennesker i Norge får et psykisk problem i løpet av livet.

Hva er depresjon?
Depresjon betyr å være veldig trist. Men at du er trist, betyr ikke at du er syk. Vi blir for eksempel triste når noen vi er glad i, dør. Men det finnes mennesker som blir så triste at de ikke klarer å gjøre vanlige ting. Noen kan få problemer med å stå opp om morgenen, å gå på jobb eller andre ting. Noen føler at de ikke er verdt noe, og de kan tro at ingen liker dem. Noen blir så triste at de ikke ønsker å leve lenger. Mange blir ikke glade når de gjør ting som gjorde dem glade før.

Hva kan jeg gjøre?
Det er mange ting du kan gjøre hvis du eller noen du kjenner har angst eller depresjon. Det hjelper å ha noen å snakke med. Da kan vi finne ut hvorfor personen er redd eller trist. Men mange synes det er vanskelig å snakke om angst og andre psykiske sykdommer. Derfor er det best å snakke med noen vi stoler på. Noen har så sterk angst eller depresjon at de må til lege. Legen kan vise personen videre til spesialist. Det finnes også medisiner mot angst og depresjon. Legen kan gi medisiner. Men personer med psykiske problemer bør ikke ta medisiner lenge fordi de kan bli avhengig av dem.

Hvis du trenger hjelp eller noen å snakke med om psykiske lidelser, kan du ringe til Krisetelefonen på telefon 815 33 300. Det er Kirkens SOS som driver Krisetelefonen.

Du kan også ringe til Angstringen på telefon 22 22 35 30. Angstringen er en organisasjon for mennesker med angst.

Andre psykiske sykdommer
Det finnes også andre psykiske lidelser enn dem du har lest om her. Noen
av dem er alvorlige sykdommer, for eksempel schizofreni, bipolar
lidelse og tvangslidelser. Personer med disse sykdommene trenger hjelp av lege. Mange må på sykehus.

Du kan lese mer på www.tett.no og  www.helsedirektoratet.no/psykiskhelse.

Faktaboks 1:

Hvordan vet jeg om et menneske har angst?
Personen:

– er redd og anspent
– har hjertebank
– har problemer med å puste
– har vondt i brystet
– svetter
– rødmer
– skjelver
– er kraftløs
– er svimmel
– er kvalm

Hvis personen føler flere av disse tingene i mange dager og er redd uten at det har skjedd noe farlig, har personen angst. Personen trenger hjelp.

Hvis det har skjedd noe alvorlig i personens liv, for eksempel at noen personen er glad i, har forsvunnet, er det vanlig å være redd. Personen har ikke en psykisk sykdom.

Faktaboks 2:

Hvordan vet jeg om et menneske har depresjon?
Personen:

– er trist
– føler ikke lyst eller interesse
– klarer ikke å konsentrere seg
– føler skyld
– føler seg verdiløs

Hvis dette varer flere uker og gjør at personen ikke klarer å gjøre vanlige ting, har personen depresjon. Personen trenger hjelp.

Hvis en person er trist noen dager fordi noen er død eller noe annet har skjedd, er personen ikke syk. Personen kan trenge noen å snakke med, men blir fort bedre.