Du kan bli syk av å sitte stille

 
Foto: OASEN
Hvis du spiser mye sukker og fett og ikke trener, kan du bli syk.

 

Vi vet at flere blir tykke når de flytter til Norge fra andre land. Det er fordi de spiser feil mat og trener for lite. Noen får også for lite vitamin D. Det er fordi det er mindre sol i Norge og fordi mange ikke spiser nok fet fisk. Fet fisk har mye vitamin D.

I Norge finner vi andre varer i butikken. Det er billig og lett å kjøpe is, brus og annen mat med mange kalorier. Mange får en jobb hvor de sitter stille hele dagen. Når mennesker blir syke på grunn av måten de lever på,  sier vi at de har fått en livsstilssykdom.

Overvekt og trening
Hvis du blir for tykk, kan det være farlig for kroppen. Hvis du er tykk i mange år og ikke trener, kan du for eksempel få sukkersyke og problemer med hjertet. Derfor er det viktig at du spiser riktig og beveger kroppen (se artikkel om sunn livsstil). Du kan finne ut om du er overvektig. Du kan regne ut kroppsmasseindeks (KMI – se faktaboks). Hvis du har KMI rundt 30 og trener lite, kan du bli syk.

Det er ikke farlig å spise fet eller søt mat av og til.

Sukkersyke
Du kan få sukkersyke av å være for tykk og trene for lite. Du kan få en sykdom som heter diabetes type 2. Hvis du har denne sykdommen lenge uten å gå til lege, kan det være veldig farlig. Du får for høyt blodsukker. Det kan skade organene dine, for eksempel nyrene og øynene. Men du kan gjøre mye selv hvis du får denne sykdommen. Du kan slanke deg, spise mindre fett og mer fiber, og trene mer. Da kan du bli mye friskere. Du kan lese mer på Folkehelseinstituttet på internett: www.fhi.no.

D-vitamin
Mange innvandrere får problemer fordi de har for lite vitamin D. De får svake ben i kroppen og tennene kan bli dårlige. De kan bli trøtte og slitne. Vitamin D er et stoff som finnes i fet fisk. Fet fisk er for eksempel makrell, sild og laks. Du får også noe vitamin D når du spiser egg og drikker melk.

Når solen skinner på huden, lager kroppen vitamin D. Derfor er det bra for kroppen om du spiser mye fet fisk og er ute i solen. Om vinteren kan du ta tran eller kapsler med fiskeolje. Det gir mye vitamin D. Hvis du får lite sol eller spiser lite fisk, bør du ta tran hele året. Det er viktig at barn får nok vitamin D. Barn med mørk hud får ofte ikke nok sol i Norge. Det er fordi solen er så svak her. Disse barna kan ta ekstra vitamin D. Legen din kan fortelle deg mer om barn og vitamin D.

Tobakk og alkohol

Noen mennesker blir også syke fordi de røyker sigaretter eller drikker for mye alkohol. I 2001 var det 6 500 mennesker som døde på grunn av røyking. Hvert år dør cirka 400 mennesker på grunn av alkohol. Mange tusen blir syke eller skadet.

Nyt livet!
Vi kan bli syke av måten vi lever på. Men vi kan også bli syke av å bekymre oss for mye. Det er bra for helsen å kunne nyte livet uten å bekymre seg. Det er ikke farlig å spise fet eller søt mat av og til, eller slappe av foran tv-en. Det er hva du gjør i hverdagen som betyr mest.

Faktaboks 1:

Er du for tykk? Regn ut KMI!
For å finne ut om du er overvektig, kan du bruke Kroppsmasseindeks (KMI). Du regner ut kroppsmasseindeks slik: Vekt delt på høyde ganger høyde (i meter). Det betyr at hvis du veier 70 kilo og er 1,70 meter høy, har du en KMI på 24,2. (70/1,7×1,7=24,2)

KMI mellom 25 og 30 regner vi som overvekt.
KMI over 30 regner vi som kraftig overvekt.

Du kan ha KMI over 25 og ha god helse. For eksempel har menn som trener mye ofte høy KMI fordi musklene deres veier mye.

Faktaboks 2

Hvilken mat er bra for kroppen?
Spis mer fiber og fisk. Fiber får du fra grønnsaker og grovt korn, for eksempel grovt brød.

Spis mindre sukker og fett, for eksempel is, brus, sjokolade og smør, olje og gatekjøkkenmat.

Spis rent kjøtt, ren fisk eller belgfrukter (for eksempel bønner eller erter) til middag.

Spis mindre ferdiglaget mat, for eksempel frossen pizza.

Spise ofte, men spis mindre hver gang. Du kan spise tre, fire eller fem ganger om dagen.

Spis så mye forskjellig mat som mulig.

Faktaboks 3:

Hvor mye trening trenger jeg?
Du bør bevege kroppen minst 30 minutter hver dag.

All bevegelse er bra. Du kan gå, sykle, gå i trapper eller trene på andre måter.

Hvis du trener mer enn 30 minutter hver dag, blir kroppen veldig sunn.

Husk at kroppen trenger hvile. Hvis du trener for mye, kan du bli syk eller få skader på ledd og muskler.