Du skal få hjelp hvis du blir syk

 
Foto: OASEN
I Norge har vi mange lover om sykdom, sykehus og leger. Hva har du rett til hvis du blir syk?

Du bestemmer selv om du vil gå til lege. Legen har taushetsplikt. Det betyr at legen ikke skal fortelle hva dere snakket om til din familie, ektefelle, barn, naboer eller andre. Du bestemmer om du vil fortelle til noen hva legen sa til deg.

Legen har plikt til å finne fram til den beste behandlingen for deg. Legen har også plikt til å fortelle deg hva som feiler deg, og hvilken behandling du kan få. Du kan selv velge om du vil ha den behandlingen legen foreslår eller ikke.

Du kan selv velge om du vil ha noen med deg når du går til lege. Hvis du ikke forstår norsk, skal du få en tolk med deg til legen.

Du har rett til å velge en fastlege. Du har rett til å velge hvilket sykehus du vil til. Det kan noen ganger være vanskelig å få komme til den legen du vil eller til det sykehuset du ønsker.  Det kan være fullt hos disse. Da må du kanskje velge en annen lege eller et annet sykehus.

Pasienter er forskjellige
Helsevesenet skal så langt det er mulig ta hensyn til pasientens kultur. Det betyr for eksempel at sykehus gir deg mat som religionen din sier at du kan spise.

Hvis du er vant til å ha familien rundt deg, vil sykehuset prøve å la familien være hos deg mer enn vanlig besøkstid. På sykehus, helsestasjon, legekontor og andre steder vil de prøve å la deg få snakke med få hjelp av en dame.

Du har rett til å klage hvis du synes at du ikke får den hjelp du trenger.  Da kan du klage til leger, sykehus, pasientombudet eller fylkeslegen. Du må skrive klagen og sende den i posten. Du kan få hjelp av ditt Nav-kontor eller fastlegen din til å skrive klagen. Du kan også ringe til pasientombudet i ditt fylke for å spørre hva du kan gjøre.

Kvinner bestemmer selv
Etter norsk lov har kvinner rett til å bestemme over egen kropp. Det gjelder alle kvinner i Norge enten de er innvandrere eller etnisk norske.

Kvinner  kan selv bestemme om de vil ha sex med ektefellen. De kan selv bestemme om de ønsker å få barn eller om de vil bruke preventiver for å unngå å bli gravide. De har selv rett til bestemme om de vil ta abort innen 12 uker hvis de er gravide.

Det er ikke lov å slå eller skade andre. Det er ikke lov å omskjære jenter.  Det er heller ikke lov å tvangsgifte unge mennesker. Familien, slektninger eller ektefelle kan ikke bestemme over kvinnene.

Fakta 1:

Hvor kan jeg få vite mer?
Du kan ringe fastlegekontoret tlf 810 59 500.
Du kan se på www.trygdeetaten.no, på www.nav.no/fastlege eller www.nyinorge.no
Du kan også spørre på ditt Nav-kontor.
Hvis du eller noen hos deg trenger hjelp med en gang, kan du ringe tlf 113.

Fakta 2:

Hvor kan jeg lese om mine rettigheter?

Du har  flere rettigheter enn det du har lest om her. Du kan kjøpe pasientrettighetloven i en  bokhandel. Du kan også lese loven på internett: http://www.lovdata.no/all/nl-19990702-063.html

Du kan klage til pasient- og brukerombudet som finnes i alle fylker, i Oslo tlf 23 13 80 20 eller Google: Pasientombudet