Hva er et sunt liv?

 
Foto: OASEN
For å leve sunt må du tenke på hva du spiser. Du må også trene og sove nok. Men det er like viktig å være sammen med venner og familie, gjøre morsomme ting og ikke stresse for mye.

Du kan bli syk hvis du spiser feil. Men det er ikke farlig å spise fet eller søt mat av og til. Det viktigste er at du spiser riktig i hverdagen. Og at du ikke spiser for mye. Hvis du spiser ofte og lite, er det lettere å spise sunt. Det er bra for nesten alle å spise mindre sukker og fett og mer grønnsaker og fisk. Men mat skal ikke være kjedelig! Du blir sunn av å spise god mat og nyte livet sammen med venner og familie.

Trening
Det er bra for kroppen å bevege seg minst 30 minutter hver dag. All bevegelse er bra. Hvis du går eller sykler til jobb, går i trapper eller gjør andre ting, er det bra for kroppen. Du trenger ikke å bevege deg 30 minutter på en gang. Du kan for eksempel gå 15 minutter til jobb og 15 minutter hjem. Hvis du går fort, er det bedre trening. Hvis du trener mer, for eksempel i en time, blir kroppen enda sunnere. Men hvis du trener for mye, kan du bli syk. Hvis du trener med for høy belastning, kan du få skader i ledd og muskler. Det er for eksempel ikke bra å løpe mye på asfalt med dårlige sko.

Stress
Stress hjelper deg å konsentrere deg. Du kan gjøre en bedre jobb hvis du er litt stresset. Men hvis du stresser for mye og for lenge, kan det gjøre deg sliten og syk. Hvis du stresser mye, kan det hjelpe å trene. Trening gjør kroppen sterkere og får oss til å glemme stresset. Men det viktigste er å finne ut hvorfor du stresser og gjøre noe med det. Det er også bra å finne teknikker for å stresse ned. Du kan lese mer her: http://www.trim.no/pub/art.php?id=111

Søvn
Det er viktig å sove nok for å holde kroppen frisk. Voksne bør sove sju eller åtte timer hver dag. Barn må sove minst ni timer. Hvis du ikke sover nok, blir du lettere syk, stresset og i dårlig humør. Det hjelper å legge seg til samme tid hver kveld og gjerne så tidlig som klokken 2230.

Venner og familie
Det er viktig å trene og spise sunt, men det er også viktig å ha det moro og være sammen med folk du liker. Det gjør at du glemmer stress og holder deg frisk. Venner og familie er folk du stoler på. Dem kan du ha det moro sammen med, og de kan hjelpe deg hvis du trenger det. (Se også artikkel om psykiske problemer.)

– Mennesker blir lykkelige av å gjøre noe for andre og av å lære og oppleve nye ting, sier forsker Lisa Vivoll Straume til Nrk.