- Kan motvirke radikalisme

Imamutdanning kan bli mulig i Norge

Åpner døren for imamutdanning: Teologisk Fakultet (TF) ved Uiniversitetet i Oslo vil nå komme i gang med et eget "islamologi"-fag.
Foto: Samer Shurukh
Et forslag fra Venstre kan åpne for akademisk profesjonsstudium for imamer på Universitetet i Oslo (UiO).

Forslaget ble grundig drøftet under et åpen høring, hvor også Utrop var tilstede. Hvis Venstres forslag blir vedtatt, kan en fremtidig imamutdannelse ved Univestitetet i Oslo (UiO) bli tidenes første av sin type i Norge.

Fakultetsdekan ved Teologisk Fakultet (TF), Trygve Wyller, understreket under høringen viktigheten av legitimitet.

– Utdannelsen kan først bli relevant når man har riktig konfesjonskompetanse. Et godt eksempel er jo norske teologer, som ofte lærer arabisk historie og språk som del av sitt pensum, men som ikke kan kvalifisere til å bli imamer.

Venstre-leder Trine Skei Grande (t.v) mener en fremtidig imamutdanning ved UiO kan skape akademisk tradisjon. Fakultetsdekan ved Teologisk Fakultet, Trygve Wyller (t.h) sier fakultetet vil hente inspirasjon og kunnskap hos de muslimske miljøene i Norge for å sikre god kvalitet på fagstudiet.

Tenk deg at prestene skulle påtvinges den katolske kirken, de ortodokse, ulike pinsemenigheter, baptister og mormoner.

Han var helt klar på at man må ha et tydelig skille mellom konfesjonell og akademisk del, slik det er vanlig i kristendomsstudiene.

Generalsekretær i Islamsk Råd Norge, Shoaib Sultan, er i utgangspunktet positiv til forslaget fra Venstre om islamstudier på universitetsnivå. Han er likevel skeptisk om norske universiteter kan lage en imam-utdanning i praksis.

– Vi skal utdanne både imamer og islam-teologer. Universitetet vil hente impulser fra relevante aktører her i Norge, det være seg islamske foreninger eller ulike menigheter for å få relevant kompetanse.

Akademisk tradisjon
Venstre-leder Trine Skei Grande mener forslaget vil sikre en akademisk tradisjon og rettesnor for islamstudier her hjemme i fremtiden.

– Jeg tror dette kan inspirere unge flerkulturelle – og andre interesserte – til å bli forkynnere.

Vil du se på dette som en slags standardisering av islam- og imamstudier i Norge?

– Jeg vil heller si at vi gjør imam- og islamutdanning til en vanlig del av norsk utdanningshverdag, svarte Venstre-lederen.

Lite gjennomtenkt
Generalsekretær i Islamsk Råd Norge, Shoaib Sultan, støtter i utgangspunktet tanken om islamstudier ved UiO. Han mener imidlertid at tanken om “imamstudier” er et lite gjennomtenkt forslag.

– Vi har en rekke ulike tolkninger og retninger innen islam. Man kan jo lett se for seg utfordringen om UiO skulle prøve å utdanne prester for alle kristne retninger i landet. TF utdanner jo prester for statskirken, og tenk deg tanken at disse prestene skulle påtvinges den katolske kirken, de ortodokse, ulike pinsemenigheter, baptister og mormoner.

Vil bekjempe ekstremisme
Sultan mener likevel at studiet vil kunne føre til bekjempelse av radikale holdninger og ekstremisme.

– Kunnskapsbaserte religionsstudier av islam ved UiO (ikke en imamutdannelse) vil absolutt kunne hjelpe.

Ser du i fremtiden for deg dannelsen av et dynamisk miljø av norsk-utdannede imamer som preger samfunnsdebatten?

– Jeg håper at den nåværende videreutdannelsen for religiøse ledere som gjennomføres ved Teologisk Fakultet allerede i dag, vil være med å hjelpe på dette. Men det er noe som også krever at offentligheten lar et slikt miljø utvikle seg, påpeker han.

Sier ja takk
Økonomistudent Zakaria Saaliti hilser initiativet velkommen.

– I det muslimske miljøet har vi lenge etterlyst behovet for imamer som har en god forankring i den norske virkeligheten. Vi trenger imamer som både behersker det norske språket og det norske samfunnet, og som i tillegg til dette har god kjennskap til den islamske tradisjonen.

Støtter forslaget

Muslimsk studentersamfunn (MSS) mener teologisk utdanning i islam vil være positivt både for norske muslimer og det norske samfunn.

Leder for MSS, Sofyan Iqbal Raja mener at det er et behov for slik utdanning i Norge. Og er positiv til forslaget om imamutdanning. Han ser ikke bort ifra at dette kan bli attraktivt studium i fremtiden.

– Men det avhenger av hvordan studiet er bygget opp, sier han.

Muslimsk Studentsamfunn (MSS) er en studentorganisasjon som ble opprettet den 20. mars 1995 av muslimske studenter ved universitetet i Oslo. Organisasjonen skal være en ideell, religiøs, demokratisk og partipolitisk uavhengig organisasjon med virksomhet i samsvar med Norges lover.