Verden Rundt

Author Recent Posts Claudio CastelloJournalist i Utrop Latest posts by Claudio Castello (see all) Shwan Dler Qaradaki er Årets Olsokkunstner - 19.04.2024 FlePsy vil ha et mer inkluderende og mangfoldig psykolog-Norge - 18.04.2024 – Høyrepopulistisk tilbakeslag et reaksjon på salafisme - 17.04.2024 Sveits: Sveitsiske muslimer går inn for paraplyorganisasjon Representanter for ulike islamske trossamfunn i […]

Sveits:

Sveitsiske muslimer går inn for paraplyorganisasjon

Representanter for ulike islamske trossamfunn i Sveits skal gå i forhandlinger for å danne en paraplyorganisasjon som kan ivareta interessene til landets muslimer, skriver Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) på sine hjemmesider.

Georg Kreis, leder for den sveitsiske føderale kommisjonen mot rasisme, uttalte til osce.org at dannelsen av en paraplyorganisasjon kan gjenopprette broer og tillit mellom det sveitsiske storsamfunnet og en religiøs minoritet som ikke alltid har følt seg godt behandlet.

– Fjorårets folkeavstemning om minaretforbud viser at dialog trengs. Å ha en felles organisasjon kan være med på å gi sveitsiske muslimer en sårt tiltrengt stemme i samfunnsdebatten, sier Kreis til osce.org.

Zimbabwe:

Vil ha gratis kondomer i fengslene

Pressgruppen Gays and Lesbians of Zimbabwe (GALZ) har bedt regjeringen om gratis utdeling av kondomer etter utgivelsen av en fersk rapport som har avdekket flere tusen tilfeller hiv-smitte i landets overbelastede fengsler, skriver det uavhengige nyhetsbyrået ZimOnline.

Ifølge gruppen blir kjønnsrollene innenfor murene bestemt på forhånd.

– Fanger som verken identifiserer seg selv som homo- eller bifile ender opp i likekjønnede seksuelle forhold, ofte under tvang. Ved at justismyndighetene ikke deler ut prevensjonsmidler setter de ikke bare fangenes, men også andres liv på spill. Når fengselsoppholdet er over, kan smittede eks-fanger smitte sine kjærester og koner, sier en talsmann for gruppen til ZimOnline.

Uruguay:

Urugay utfordrer Argentina som kjøtteksportør

Uruguay er ventet å gå forbi Argentina allerede i år når det gjelder kjøtteksport, skriver Financial Times.

Lavere produksjonskostnader og gunstigere frihandelsavtaler med europeiske og USA-baserte markeder hos førstnevnte, samt to år med tørke i Argentina fremheves som årsakene. Tørken har ført til at argentinske myndigheter har innført eksportrestriksjoner og gitt naboen i øst en alle tiders sjanse.

– Vi får vente og se om myndighetene lar oss eksportere igjen. Akkurat nå er situasjonen ganske håpløs, og restriksjonene har allerede i år gitt halvering av inntektene i forhold til 2009, sier Dardo Chiesa, leder for det argentinske opplysningskontoret for kjøtt.

Kina:

Stormakter frykter nye lekkasjer

Nettstedet WikiLeaks har fått voldsom oppmerksomhet etter nylig å ha spredd hemmelig informasjon om USAs militære operasjoner i Irak og Afghanistan. Nå kan også andre militære stormakter som Kina og Russland vente seg samme behandling, skriver Voice of Russia.

For tiden inneholder nettstedets russiske og kinesiske avdelinger ingen særlig viktige dokumenter, men dette kan fort endre seg, ifølge talsmann for WikiLeaks Kristiann Hrafnsson.

– Vi planlegger å samle inn og offentliggjøre opplysninger fra Russland, Kina og andre land, sier Hrafnsson til ruvr.ru.