Økologisk mat – et godt alternativ?

Vietnam (bildet) er kjent for sitt sunne kosthold og store forbruk av ferske råvarer. Mange asylsøkere synes det er vanskelig å spise sunt når de kommer til Norge.
Foto: Flickr
Den er vanskelig å få tak i, smaker ikke bedre, og nå viser forskning at den ikke er sunnere enn annen mat likevel...så hvorfor koster økologisk mat skjorta?

Trenden med å spise økologisk mat fortsetter å vokse og har nærmest fått status som gourmetmat for dem som har råd til den. Men de fleste innvandrere har ikke råd til økologisk mat. Økologisk er det nok, men økonomisk er det ikke.

For dyr

En undersøkelse Forbrukerrapporten har gjort, viser at den norske forbrukeren må betale mye mer for økologiske matvarer enn våre naboer i Sverige. I Norge må man ut med hele 45 prosent mer for den økologiske handlekurven enn for kurven med ikke-økologisk mat.

Ikke så sunn likevel

Når det kommer til næringsinnholdet i økologisk mat, så er det ikke mye forskjell på den og “vanlige” produkter i det hele tatt, antyder flere forskningsrapporter. De fleste spiser ikke fem om dagen fra før av, og den høye prisen på økologiske matvarer virker enda mer avskrekkende. Folk bør ikke bekymre seg altfor mye over om frukt og grønnsaker er økologisk eller ikke. Det viktigste er faktisk at vi  spiser frukt og grønt.

Lær av innvandrere

Innvandrerens første møte med en norsk matbutikk er som regel en skuffelse. Det er mange tradisjoner som ikke-vestlige innvandrere har brakt med seg til Norge. En av dem er “eksotiske” grønnsaker, de har ikke en stabil plass i det norske kosthodet ennå. Mange vet ikke hvordan de skal tilberedes eller hvor de kan kjøpes. Det er flere grunner til at frukt og grønt fra sørligere breddegrader fortjener større oppmerksomhet. De er fulle av helsefremmende stoffer, de beriker norsk matkultur, de er energivennlige å tilberede og i tillegg er det ganske lett å dyrke en del av dem.

Norsk mattradisjon bør åpne seg mer for nye matvarer og lære av innvandrere, spesielt dem med bakgrunn fra Asia.

Velg øko

Når man snakker om økologisk mat, er det lett å gå seg vill i telling av vitaminer, mineraler, flavanoider og så videre og glemme at matproduksjonen påvirker både vår, dyrenes, plantenes og jordas helse hele veien fra jord til bord. Det viktigste perspektivet er at produksjonen av økologiske matvarer bidrar positivt til miljøet og kloden vår.

Økologisk mat er kanskje ikke så sunn som mange tror, men i dagens situasjon, der miljøet er under stadig hardere press, kan det være godt å vite at økologisk mat finnes som et alternativ til industrielt fremstilt hurtigmat.

Det viktigste er faktisk at vi spiser frukt og grønt.