Rentefritt lån tilbys av privat aktør

Sharia-lån har kommet til Norge

Global Housing har vært i markedet i snart tre år nå, i år fikk de finansiert sitt første sharia-hus. Hajji Zairat Ali (fra venstre) Sohail Malik nestleder i Global Housing og Amer Javed Sheikh som ønsker å benytte seg av tilbudet.
Foto: Hina Aslam
For første gang har et hus i Norge blitt finanisiert på den muslimske måten, nemlig med sharia-lån. Det skjedde på Jessheim i fjor.

Huset ble finansiert av Global Housing, et privat selskap som er etablert med tanke på halal [arabisk, tillatt ifølge islam, red.anm.] investering, kjøp, salg og utleie. De tilbyr kunder i Norge lån etter islamske regler.

I henhold til islam er det forbudt å kreve renter. Begrunnelsen er at man ikke skal kunne tjene seg rik på andres bekostning. Dette har flere banker i Europa løst ved at banken selv kjøper huset eller bilen som kunden trenger å låne penger til. Deretter kjøper kunden tilbake huset eller bilen fra banken i avdrag.

Huseieren som ble den første til å kjøpe hus med sharia-lån i Norge, ønsker å holde en lav profil og velger å være anonym.

Vi hadde et behov selv og merket etterspørselen hos flere i det muslimske miljøet.

Sohail Malik, grunnlegger av Norges første fond for sharia-lån

– Jeg har lenge ventet på et slik ordning, sier han.

Vil samarbeide
Utrop møter imidlertid også Amer Javed Sheikh fra Horten. Han er på besøk hos Global Housing for å høre om muligheten til å gå i samarbeid med dem for å kjøpe seg hus.

– Jeg har bodd i Norge i ti år og ikke kjøpt meg hus. Selv om jeg hadde mulighet til det, sier Sheikh. Og legger til at han også har ventet lenge på et slik ordning i Norge.

Merket etterspørsel
Global Housing ble startet i 2007 med en håndfull investorer som samlet sammen kapital til å starte selskapet.

I flere andre europeiske land, blant annet Storbritannia, finnes banker som tilbyr såkalte sharia-lån, men i Norge er det foreløpig bare Global Housing som tilbyr en slik tjeneste.

– Vi hadde et behov selv og merket etterspørselen hos flere i det muslimske miljøet, sier nestleder Sohail Malik ved Global Housing. Han har vært med siden etableringen. Selskapet har i dag 103 medlemmer og rundt 30 investorer.

For alle
Tidligere har Frps finanspolitiske talsmann, Ulf Leirstein, uttalt til media at så lenge tjenesten er  forbeholdt muslimer, vil det være diskriminering mot ikke-muslimer.

Malik avviser at dette gjelder Global Housing.

– Tjenesten vår drives på et islamsk måte, men er åpen for alle.

Flere norske banker vurderer nå lignende løsninger, men Sohail Malik mener at planene til de norske bankene ikke er fullstendige nok til å oppfylle alle kravene islam setter.

– Siden kapitalen kommer fra rentebaserte institusjoner, går gevinsten til disse institusjoner. Vi har istedenfor lagt grunnlaget for et system hvor kapitalen kommer fra våre egne medlemmer og investorer, og da går pengene til dem, forteller Malik.

Slik fungerer sharia-lån:
I dette eksemplet kjøper et medlem (partner) en bolig som har totalverdi på en million kroner i samarbeid med Global Housing (GH). Partneren betaler en egenandel på 200.000 kroner og eier dermed 20 prosent av boligen. GHs andel er 800.000 kroner og eier dermed 80 prosent av boligen. Det skal bestemmes en husleie ut fra markedspris, som skal betales av partneren hver måned. I dette eksemplet er husleien 5000 kroner. I første måned går 80 prosent av husleien til GH og 20 prosent til partneren. I stedenfor å få sin del av husleien gir partneren den til GH og kjøper en bit av GH’s andel i boligen. Slik kjøper partneren opp en stadig større del av boligen og minsker samtidig GH’s andel. I tillegg kan partneren betale ekstra i måneder har han råd til det.

Kilde: Global Housing

Fakta: Forbudet mot riba
Riba er forbudt innen islam. Riba betyr å låne ut penger eller andre materielle goder og kreve tilbake mer enn det man låner ut, uten at noe annet (i form av arbeid og tjenester) er involvert i transaksjonen.
Det er derfor ikke 100 prosent sammenfallende med det som regnes som renter i norsk bankvirksomhet. Forbudet mot riba innen islamsk rettslære er absolutt når det finnes alternativer.

Kilde: Islamsk Råd

Sharia-lån
Såkalte sharia-lån fungerer i hovedsak ved at banken kjøper opp det objektet man trenger lånekapital til og selger det videre til kunden for et høyere beløp. Kjøpesummen nedbetales i faste avdrag over en gitt periode, uten at man betaler renter.