Duško Kostić får studentenes fredspris

Duško Kostić får studentenes fredspris.
Foto: Studentenes fredspris
Den kroatiske lærerstudenten Dusko Kostić (36) blir tildelt Studentenes Fredspris for 2011. Kostić får prisen for sitt arbeid med å styrke romfolkets rettigheter gjennom utdanning.

Pristildelingen ble offentliggjort siste uken i november. Kostić får prisen for sitt arbeid med å fremme romfolkets rett til utdanning i hjemlandet Kroatia.

I begrunnelsen for tildelingen legges det vekt på at i et samfunn der frafall i skolen er et stort problem, snur grasrotarbeidet til Kostić trenden ved hjelp av hjemmebesøk og tett oppfølging av både barn og foreldre. Hele 94 prosent av elevene som deltar i prosjektet hans fullfører grunnskolen, og flere begynner på høyere utdanning.

– Kostics arbeid er til inspirasjon for minoriteter i hele Europa, også i Norge, sier leder Eirik Vikum av Sekretariatet for Studentenes Fredspris i en pressemelding.  Han mener prisutdelingen forteller to ting:

– Den er en protest mot et moderne Europa som ennå ikke klarer å behandle romfolket med verdighet. Samtidig er den en påstand om at endring for romfolket også må komme innenfra, sier Vikum.

Ved siden av fem studenter, har fredspriskomiteen for 2011 bestått av Ole Danbolt Mjøs, Gro Holm, Børge Brende og Vigdis Lian.

Prisen deles ut i forbindelse med den internasjonale studentfestivalen i Trondheim (ISFiT) 18. februar neste år.