Verden rundt

Author Recent Posts Ingrid Hovda Storaas Latest posts by Ingrid Hovda Storaas (see all) Lag maki med laks - 11.02.2016 Liberal imam med mange hatter - 06.10.2014 Havets nomader seiler inn i uvissheten - 24.07.2013 Vil ha mer forebygging av naturkatastrofer Naturkatastrofer kan koste så mye som 1300 milliarder kroner i året innen utgangen av […]

Vil ha mer forebygging av naturkatastrofer
Naturkatastrofer kan koste så mye som 1300 milliarder kroner i året innen utgangen av dette århundret, skriver Verdensbanken og FN i den nye rapporten “Natural hazards, Unnatural disasters – The economics of effective prevention.” Her konkluderer de med at det vil være mye billigere å forebygge naturkatastrofer enn å rydde opp i skadene i ettertid. Et av de viktigste tiltakene ifølge Verdensbanken og FN er at lands myndigheter gjør informasjon om risikofaktorer i forbindelse med naturkatastrofer mer tilgjengelig. – Gjør vi en bedre jobb med å forebygge katastrofene i dag, vil det hjelpe oss å takle fremtiden, sier Apurva Sanghi, en av teamlederne for rapporten i en pressemelding i forbindelse med lanseringen av denne.

Frykter flyktningstrøm til Israel
Israels statsminister Benjamin Netanyahu advarte nylig den israelske nasjonalformsamlingen mot en “flom” av illegale innvandrere på vei inn i Israel. – Dette truer israelernes jobber, og det truer den jødiske og demokratiske karakteren til Israel, sa han i sin tale til forsamlingen, ifølge nyhetsbyrået AP. Myndighetene i landet hevder at de som flykter til Israel er økonomiske migranter, mens kritikere hevder at dette er flyktninger med et reelt beskyttelsesbehov, skriver Aftenposten. Det israelske samfunnet skal være delt mellom en følelse av plikt til å ta i mot og beskytte dem som er på flukt, og frykten for at et økende antall innvandrere vil gjøre landet mindre jødisk.

Flere drept av bomber i Pakistan
Minst 40 personer skal ha blitt drept av selvmordsbombere i Mohmand-distriktet i Nord-Vest Pakistan, skriver BBC nyheter. Det ene angrepet skal ha skjedd på en eiendom tilhørende lokale myndigheter i byen Ghalanai, som er hovedstaden i distriktet. Angrepet fant sted under et møte mellom representanter fra pakistanske myndigheter, lokale eldre og anti-Taliban grupper. Flere personer skal også ha blitt skadet i angrepet. Dette distriktet grenser mot Afghanistan, og Taliban og al-Qaida skal ha mye makt i området. Til tross for at det pakistanske militæret har varslet offensiver her, skjer angrep som dette fortsatt jevnlig, ifølge BBC. 

Sør-Korea i gang med marineøvelse
En stor marineøvelse i Gulehavet er nå igangsatt av Sør-Korea på tross av gjentatte advarsler fra Nord-Korea. Militærøvelsen kommer etter det nordkoreanske angrepet mot øya Yeonpyeong 23. november, der to sivile og to soldater ble drept. Myndighetene i Nord-Korea beklaget tapet av sivile liv, men forsvarte angrepet med at sørkoreanske styrker hadde avfyrt artillerigranater mot nordkoreansk farvann. Yeonpyeong inngår ikke i den sørkoreanske marineøvelsen som nå pågår, men det vil bli skutt fra øya Daecheong 80 kilometer lenger vest, skriver Aftenposten.