Masud Gharahkhani kan bli første ordfører med innvandrerbakgrunn

Masud Gharahkhani (AP)kan bli landets første ordfører med innvandrerbakgrunn.
Foto: Henrik Kreilisheim
Masud Gharahkhani er valgt som Aps ordførerkandidat i Drammen.

– I det nye Drammen Arbeiderparti skal vi vise tydeligere de forskjellene som er i drammenspolitikken, forkynte Gharahkhani i sin nominasjonstale i Folkets Hus.

Masud Gharahkhani er 28 år, utdannet radiograf, og har jobbet på Blefjell sykehus og som faglig ungdomssekretær i LO Vestfold. Masud Gharahkhani jobber nå som fylkessekretær i Buskerud Arbeiderparti og leder Drammensprosjektet «Blå byer blir røde».

Han har i tillegg politisk bakgrunn som den første mannlige lederen av likestillingsutvalget i Buskerud fylkeskommune, og sitter i fylkeskommunens hovedutvalg for utdanning. Han har også sittet i sentralstyret til AUF, vært leder av AUF i Buskerud og har bakgrunn fra kommunestyret i Øvre Eiker.

Ifølge valgforskere Drammens Tidende har snakket med kan Gharahkhani bli landets første ordfører med innvandrerbakgrunn dersom Ap vinner valget i Drammen.

– Hvis han vedkommende vinner valget, så er det noe virkelig nytt i Norge, sier professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo Tor Bjørklund, som har forsket på valg og innvandrere.

Han mener også valgdeltakelsen kan øke med en ordførerkandidat som det Drammen Ap nå har valgt.

– Valgdeltakelsen blant innvandrerne er upreget lav, men heves ved at man har en av sine egne på listen. Et annet særtrekk er at de fleste innvandrere stemmer på Ap eller lengre til venstre. Dermed kan det være strategisk smart av Ap å velge en med innvandrerbakgrunn som ordførerkandidat, mener valgforskeren.