Liberal imam med mange hatter

 
Foto: Ingrid Hovda Storaas
Dayiee Abdullah er homofil og imam, og provoserer mange på sin ferd. – Men jeg har aldri hatt problemer med å stå for det jeg mener er riktig, sier han. 

– Jeg syns muslimer må tenke mer på hvem de er og ikke bare hva de gjør. Altfor mange tror at det finnes en magisk formel som gjør at de kommer til paradis, men jeg tror det heller handler om å gjøre både eget og andres liv verdt å leve. Slik lever jeg.

Abdullah har ved et par anledninger vært på besøk i Norge for å fortelle om sine tolkninger av islamske skrifter, som han mener gir rom for homofili.

– Jeg er en muslim med progressive verdier, og det finnes mange av oss, sier han.

Altfor mange tror at det finnes en magisk formel som gjør at de kommer til paradis.

Konverterte som voksen
Barndommen tilbrakte Abdullah i et baptist-hjem i Detroit i USA, og han så opp til sterke afroamerikanske menn som Martin Luther King Jr og Paul Robeson [sanger og politisk aktivist i borgerrettighetsbevegelsen, red. anm.]. Muslim ble han ikke før han var voksen, mange år etter at han som tenåring sto fram som homofil.

– Foreldrene mine respekterte både at jeg var homofil, og at jeg ville konvertere til islam. De har lært meg å være tolerant.

Barnevakt i helgene
I tillegg å være imam bærer Abdullah flere andre hatter, som han sier det selv. Han er både jurist og forsker, og i blant også barnevakt for lesbiske og homofile vennepars barn. På toppen av dette er imamen rådgiver, venn og medmenneske, – og det passer meg godt, sier han.

– Hva synes du om livet ditt slik det er nå?

– Jeg er fornøyd. Hver morgen gleder jeg meg til dagens overraskelser! En av mine største gleder i livet er å se små barn utforske verden. Det minner meg om da jeg var liten og synes at jorda var et stort og vidunderlig sted. Jeg prøver å beholde den følelsen fortsatt.

– Det er derfor jeg synes en viss naivitet er en god egenskap. Jeg skulle ønske fler mennesker hadde mer humor i livene sine.

Fakta:

Navn: Dayiee Abdullah
Yrke: Imam ved en interreligiøs menighet. Også advokat og forsker.
Fra: Michigan, USA. Bor i Washington DC, USA.
Gode sider: En god lytter, lett å ha med å gjøre, tolerant, litt naiv.