Arbeidsjernet

 
Foto: Ingrid Hovda Storaas
Hvis vennene hennes skulle beskrive henne, ville de sagt at hun jobber for mye, tror Rojan Ezzati.

Hvorfor ville de sagt det, tror du?
Jeg har jobbet ved Institutt for fredsforskning (PRIO) i ett år nå, og har ikke vært spesielt flink til å slappe av siden jeg begynte. Det er fordi jeg jobber hardt og er pliktoppfyllende, noe vennene mine også ville ha sagt. Men selvfølgelig har det en sammenheng med at jeg trives så godt i jobben min. Jeg gjør alt mellom himmel og jord, og er involvert i de fleste prosjektene ved min avdeling. I tillegg har det blitt en del etterarbeid med masteroppgaven jeg skrev i sosiologi for et og et halvt år siden.

Hva skrev du masteroppgave om?
Jeg skrev om hvordan det er å være muslimsk mann i Norge etter terrorangrepene 11. september, og fant ut at mange muslimer eller mennesker med «muslimsk» utseende forventes å ta stilling til problemstillinger som terrorister, tvangsekteskap og lignende. Man blir forventet å svare på ganske personlige spørsmål fra folk man knapt kjenner, og mange føler seg mistenkeliggjort. Jeg har opplevd dette selv også, selv om jeg ikke er muslim. Jeg kom til Norge fra Iran som ni-åring, og synes det er rart at folk forventer å få vite mine synspunkter på radikal islamisme. Det er en grunn til at vi forlot Iran, vi har allerde tatt avstand fra slik ideologi.

Jeg har snakket med mange som reagerer på den stadige utspørringen med å distansere seg fra storsamfunnet. Det er ingen god løsning; folk må snakke sammen for å forstå hverandre.

Foto : Ingrid Hovda Storaas

Man blir forventet å svare på ganske personlige spørsmål fra folk man knapt kjenner.

Du jobber hardt, men har du noen interesser utenom jobb?
Det høres kanskje litt dumt ut, men jeg liker å lære meg nye språk. Akkurat nå holder jeg på med portugisisk. Det har jeg alltid likt, og nå skal vi starte med et nytt forskningsprosjekt om brasilianere i Norge, så da passet det veldig godt. Ellers liker jeg godt å fotografere. Men jeg liker som sagt jobben min veldig godt. Jeg håper å få tatt en doktorgrad i fremtiden. Helst her på Institutt for fredsforskning. Jeg tror jeg vil videreføre temaet fra masteroppgaven min.

Fakta
:
Navn : Rojan Ezzati
Alder : 26
Yrke : Utdannet sosiolog. Forskningskoordinator for migrasjon og transnasjonalisme ved Institutt for fredsforskning (Peace Research Institute Oslo, PRIO) siden januar 2010.
Positive sider : Målbevisst og hardtarbeidende.
Negative sider : Tar ting litt for personlig noen ganger, er litt for følsom. Men det er kanskje litt typisk for jenter?