Pen, smart, hvit pike vekker følelser

Vinneren av Årets Nordmann 2010, Maria Amelie, er i ferd med å kastes ut av Norge. Hvorfor har hun fått så mye sympati? undrer forfatteren.
Foto: Claudio Castello
Wasim Zahid, lege, forsker og styremedlem i Minotenk skriver i blogginnlegget sitt i Aftenposten at mennesker identifiserer seg med folk som er like dem selv. Han mener sympatier og emosjoner vekkes lettere når det er en “som oss” som rammes. Maria Amelie er ung, pen, smart, utdannet og snakker norsk, derfor har hun fått det norske folks sympati, skriver han. 

Her er et sammendrag av innlegget hans:
Praksisen med tvangsutsendelse av ulovlige innvandrere har eksistert lenge, og hatt en bred aksept i befolkningen. Så hva er det nå som får oss til å skrive sinte avisinnlegg, ta til gatene i demonstrasjoner og arrangere støttekonserter? 

Maria Amelie trenger vår støtte og oppmerksomhet, men det gjør også alle de andre.

I 2009 ble nærmere 3500 mennesker tvangsutsendt fra Norge, og enda flere i 2010. Hvor mange av oss ropte høyt om dårlig skjønn og lovtolkning den gang? Tidlig i 2010 ble Fathia Ahmed Omar (25) og hennes sønn Munir (6) kastet ut av Norge og sendt til Italia. Der hadde de ikke noe tak over hodet og ble tvunget til å bo på en benk i Genova. Hun hadde flyktet fra krig i hjemlandet og etter langvarige og brutale voldtekter var hun betydelig traumatisert, både psykisk og fysisk. Fathia ble tvangsutsendt fra Norge på tross av at hun var nyoperert og midt i en omfattende medisinsk behandling. Politiet gav henne én time til å pakke sakene sine og forlate landet. Ikke en gang stingene etter operasjonen var fjernet. Det er ingen tvil om at historien til Fathia er sterk, og skjebnen enda mer tragisk. Men hvorfor uteble folkeprotesten for Fathia? 
Den ubehagelige sannheten er at vi identifiserer oss med de som er like oss. Våre sympatier og emosjoner vekkes lettere når det en “som oss” som rammes. Maria Amelie er ung, pen, smart, utdannet og snakker norsk. Men disse karakteristikkene passer faktisk også til tusenvis av andre flyktninger i Norge. Den største forskjellen er kanskje at Maria Amelie er lys, og de andre er mørkhudede menn fra fjernere strøk. Det er nok til at de mister vår støtte.
Likhet for loven. Det finnes tusenvis av ulovlige og papirløse asylsøkere i Norge, og ingen vet nøyaktig hvor mange. Mange av de har bodd her i mange år, mange er barn som ikke kjenner noe annet hjemland eller noen annen virkelighet enn den i Norge. Maria Amelie trenger vår støtte og oppmerksomhet, men det gjør også alle de andre.
Les hele innlegget her: 
http://blogg.aftenposten.no/zahid/2011/01/14/pen-smart-hvit-pike-vekker-følelser/