Kan slippe henrettelse

Skeptisk: Norsk-iranske Mahmood Amiry-Moghadda er skeptisk til en full løslatelse av dødsdømte Sakineh Mohammadi Ashtiani
Foto: Iran Human Rights
Dødsdømte Sakineh Mohammadi Ashtiani kan for annen gang slippe unna henrettelse. Hun risikerer nå istedet ti års fengsel.
Iranske Ashtiani ble i 2006 arrestert og dømt for utroskap og for å ha medvirket til mordet på hennes daværende ektemann. Hun har ved to tilfeller så vidt unnsluppet å bli henrettet av iranske myndigheter. Først ved steining, og nå ved henging. Men i følge Mahmood Amiry-Moghadda, talspersonen for organisasjonen Iran Human Rights, er ingenting garantert før dommem faktisk blir frafalt, og hun, i beste fall, blir løslatt.
– Siden Irans rettssystem er meget uforutsigbart, vil Sakineh Ashianti være i fare så lenge dødsdommen ikke blir fjernet offisielt. Vi har ingen holdepunkter for at hun blir løslatt, selv om det har kommet en del selvmotsigende signaler, skriver Amiry-Moghaddam i en e-post til utrop.no
En kamp for overlevelse
Årsaken til hennes påståtte benådning er i følge Zohre Elahian, lederen for nasjonalforsamlingens menneskerettskomiteen, at hennes to barn har bedt om at hun blir spart.
Amiry-Moghaddam sier at det ikke er noe som tyder på en iransk oppmykning. 

– Bare siden 1. januar har regimet henrettet tre personer daglig. Irans regime har mistet støtten både blant folket og sine egne, så brutaliteten de utviser er ikke spesielt for “kvinner som begår umoralske handlinger”, men en taktikk for å skremme den yngre befolkningen som ønsker forandring.

Viktig signaleffekt

Ifølge Amiry-Moghaddam må vi vente og se om hun virkelig blir henrettet, og at IHR med stor sikkerhet kan si at de hadde forberedt å gjennomføre steiningen av Ashtiani i fjor.
 
 – Jeg kjenner ingen andre saker om har skapt så stor internasjonal oppmerksomhet og mobilisering i Iran som Ashtianis, og jeg håper at de mange tusen som venter på å bli henrettet ikke blir glemt av verdenssamfunnet, sier han til utrop.no.