Verden Rundt

Author Recent Posts Claudio CastelloJournalist i Utrop Latest posts by Claudio Castello (see all) Fitjar kommune anmeldt for påstått rasisme etter flyktningvedtak - 12.04.2024 Færre innvandrerkvinner går til distrikspsykiatrien - 11.04.2024 Sentrum-politikere feirer Statsforvalterens beslutning - 11.04.2024 Hellas: Verdenskjent folkemusiker innrømmer antisemittisme Folkemusikeren Mikis Theodorakis, som ble verdenskjent på 60-tallet gjennom sitt bidrag til filmen […]
Hellas:

Verdenskjent folkemusiker innrømmer antisemittisme
Folkemusikeren Mikis Theodorakis, som ble verdenskjent på 60-tallet gjennom sitt bidrag til filmen Zorba The Greek, har i et nylig intervju med gresk fjernsyn innrømmet at han har sterke negative følelser mot de han kaller “sionismens og Israels støttespillere”. 
– Sionismens og jødenes kontroll over USA og det internasjonale banksystemet har ført til finanskrisen som har påført Hellas så mye smerte. Vi er fortsatt i faresonen og under deres mørke hånd. 
Menneskerettighetsaktivisten Dimitris Panayoutas sier til Los Angeles Times at uttalelsene ikke kommer som noe overraskelse.
– Jødefiendtlige uttalelser, som ville blitt sett på som grove og ekstreme i Vest-Europa, har vært ganske vanlige i gresk samfunnsdebatt. Nå som vi er rammet av finanskrisen har fiendebildet av og syndebukk-tankegangen om jøder og Israel blitt verre.
Haiti:

Koleraspredning gjennom innvandring
Det er fare for at koleraepidemien på Haiti skal spre seg til store deler av Sør-Amerika, fastslår en fersk rapport fra Georgetown University Medical Center.
Flere titusener haitianere har utvandret til land som Brasil, Venezuela, Argentina og Chile på leting etter bedre liv. Ifølge rapporten står mange i fare for å bli smittet på ferieopphold i Haiti og spre sykdommen videre. 
– Økt forekomst av kolera har blitt registrert i flere land i Sør-Amerika hvor det finnes et større innslag av haitianske innvandrere. Her er det viktig for reisende å ta veldig strenge forhåndsregler, blant annet unngå smittede vannkilder og utøve god selvmedisinering, siden det fortsatt er lege- og sykehusmangel i landet, fastslår Scott F. Dowell, som er tilknyttet den amerikanske føderale etaten Centers for Disease Control and Prevention (CDC).
Sør-Afrika:

Blir med i eksklusiv handelsblokk
Indias finansminister Pranab Mukherjee har bekreftet at Sør-Afrika er er blitt medlem av den uoffisielle handelsblokken for sterkt voksende økonomier, BRIC, som frem til nå har inkludert Brasil, Russland, India og Kina. 
Sør-Afrikas inntog gjør nå at blokken i fremtiden skal gå under navnet BRICS.
– Vi ser frem til tiden fremover og til å utveksle synspunkter om felles finansielle utfordringer og muligheter med sør-afrikanerne, sa Mukherjee til Sify News. 
India:

Religiøs leder renvasket for pengesnusk
25. januar i år ble to nære medarbeidere av den 17. Karmapa, nummer tre i det geistlige hierarkiet i Tibet, arrestert med om lag én million kroner i kontanter. Indiske myndigheter ser imidlertid nå ut til å ha akseptert forklaringen om at det dreier seg om innsamlede midler fra Karmapa-tilhengere som har besøkt Karmapa i Dharamsala i Nord-India, der også Dalai Lama holder til, skriver nyhetsbyrået Reuters.
– Vi anser det hele er som en blanding av kynisme og uvitenhet hos enkelte av Karmapas medarbeidere, og har bedt eksil-tibetanere om å følge indiske lover. Innsamlede midler må oppgis til skattemyndighetene og stiftelsen bli registrert i henhold til indisk praksis, sier innenriksminister G.K Pillai til Reuters.