Verden Rundt

Author Recent Posts Claudio CastelloJournalist i Utrop Latest posts by Claudio Castello (see all) – Større interesse i Vesten for arabisk kunst - 01.03.2024 Halv million tyskere demonstrerte mot ytre høyre - 29.02.2024 Krigsvitner i kunsterisk samarbeidsprosjekt på Arkivet - 29.02.2024 Ecuador: Amerikansk selskap må punge ut Oljeselskapet Chevron er dømt til å betale en […]
Ecuador:

Amerikansk selskap må punge ut
Oljeselskapet Chevron er dømt til å betale en erstatning på over 48 milliarder kroner for miljøødeleggelser i Amazonas-området i Ecuador, skriver nyhetsbyrået Reuters.
Chevron mener dommen er ulovlig, og vil anke umiddelbart.
– Den ecuadorianske domstolens avgjørelse er ulovlig og kan ikke settes i verk, hevder selskapet i en pressemelding lagt ut på sine nettsider.
Erstatningskravet var opprinnelig på 160 milliarder kroner. Saksøkerne hevder at ulovlig borepraksis som selskapet Texaco drev i Amazonas-området i 1970- og 1980-årene førte til store miljøødeleggelser og var til skade for urbefolkningen.

Libya:

29.000 kinesere evakuert
Kina har de siste dagene evakuert nærmere 29 000 kinesere fra Libya som følge av urolighetene i landet, opplyser Xinhua News Agency.
Ifølge kinesiske medier har det oppholdt seg over 30 000 kinesere i Libya, der de fleste av dem har arbeidet innen oljeindustrien, jernbanesektoren og med telekommunikasjon.
– Nærmere 100 000 mennesker flyktet fra voldshandlingene i Libya den siste uken, hvor mange av disse igjen er utenlandske arbeidere, sier  FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), Antonio Guterres til AFP.
Thailand

Vietnamesiske kvinner reddet fra “baby-farm”
Tretten vietnamesiske kvinner, syv av dem gravide, har blitt reddet fra en kriminell surrogat-ring i Thailand, ifølge nyhetsbyrået AFP.
Kvinnene, ble holdt fanget i to hus i Bangkok og fikk passene sine konfiskert. Ifølge politiet mottok firmaet “Baby 101” bestillinger på e-post eller gjennom agenter fra barnløse par. I noen tilfeller ga mannen sperm som skulle insemineres i kvinnen.
– Vi ser på dette som ulovlig og umenneskelig. I noen av tilfellene ser det ut som om de har blitt voldtatt, uttalte Thailands helseminister Jurin Laksanawisit til statskanalen NBT. 
Irland:

Krise gir rekordutvandring
Hver uke flytter anslagsvis 1000 mennesker fra Irland for å søke lykken i andre land, skriver det irske forskningsinstituttet ESRI i en ny rapport.
Spesielt unge mennesker med høyere utdanning flytter til utlandet, og fra april 2010 til april 2012 antar ESRI at 100 000 mennesker vil utvandre fra Irland. Utvandringen er dermed høyere enn den har vært på flere tiår.
26-årige Richie Bohan flyttet til Australia sent i 2009 for å jobbe innen PR. Faren hans har nylig måttet stenge et malerfirma han hadde i 44 år for å unngå konkurs. Han ser ingen fremtid i hjemlandet. 
– Jeg savner familie og venner, men samtidig innser jeg at det ikke er noe poeng å bli igjen i Irland og gå flere år arbeidsledig, sier han til The Guardian.

Sri Lanka:

Norsk bedrift signerte gunstig kontrakt

Nor-Dan Båtbyggeri i Evje har nylig signert en lisensieringsavtale med Dhanusha Marine Lanka Exports, skriver Agderposten.

Avtalen ble undertegnet mellom selskapene under et møte en norsk fiskeridelegasjon hadde i Colombo. Som vitner til avtalen undertegnet fiskeriminister Dr. Rajith Senaratne, samt ambassadør Hilde Haraldsen og Hans Henrik Thaulow fra Norad. Avtalen er kommet i stand gjennom Advance Business partner ved Tom Albrigtsen og det Norad-støttede ”Matchmaking-programmet”.

– Vi ser enorme muligheter innen fiskerisektoren på Sri Lanka, vi trenger alle de båtene Nor-Dan kan lage, sier fiskeriministeren til Agderposten.