– Jeg ønsker meg pistol

Uskyldig? Ungen ja, leken nei, mener vår spaltist
Foto: Flickr
Her om dagen dro jeg innom en leketøysforretning på jakt etter gave til en femåring. Det er ikke så ofte jeg gjør det. Jeg har nemlig ikke barn, og hadde jeg hatt det så ville turen heller gått til en bokhandel. Vanligvis går jeg til bokhandelen når jeg skal kjøpe gave. Men denne gangen fikk […]

Her om dagen dro jeg innom en leketøysforretning på jakt etter gave til en femåring. Det er ikke så ofte jeg gjør det. Jeg har nemlig ikke barn, og hadde jeg hatt det så ville turen heller gått til en bokhandel. Vanligvis går jeg til bokhandelen når jeg skal kjøpe gave. Men denne gangen fikk jeg ikke lov til det (av fruen som mener at man ikke kan gi bok i gave hver eneste gang).

Rosa avdeling
Vi fant så fram til en butikk full av plast, og sikkert et ukjent antall giftstoffer. Butikken var delt i to. I den ene delen var det dukker, lekekjøkken, lekesminke, lekebarnevogn og den slags. Vi kan kalle denne avdelingen for den rosa avdelingen. Det var stort sett rosa det gikk i. På den andre siden var det lekebiler i alle størrelser. Det var traktorer, politibiler, brannbiler, gravemaskiner. I tillegg var det sverd, pistoler, revolvere, geværer og den slags. Denne avdelingen er intet annet enn gutteavdelingen. En del av gutteavdelingen kan kalles våpenavdelingen. Og ja, vi er fortsatt i leketøysforretningen.

Grei skuring?
Det er stund siden jeg var fem år gammel, men i det jeg så veggen med våpen i leketøysforretningen fikk jeg gysninger. Det var noe som knøt seg i magen. Jeg lekte med våpen selv da jeg var liten, men da visste jeg ikke bedre. Og som voksen har det gått opp for meg at vi vet ikke bedre nå heller. Vil vi virkelig at ungene våre skal leke med våpen? Er det greit at ungene leker krig og skyter på hverandre?

En del av gutteavdelingen kan kalles våpenavdelingen.

Jeg gikk ut av leketøysforretningen og følte meg litt dårlig. Jeg tenkte at våpen bør ikke selges som leketøy. At barn bør ikke leke med pistoler og sverd.

Norge i verden

Det er krig i verden og Norge har vært og er engasjert i krig. Norske soldater har vært aktive i Irak. Norske soldater er aktive i Afghanistan. Norske soldater står i skrivende stund klare for å gå til krig mot Libya. Med en FN-resolusjon i ryggen, men likevel. Norge er også en stor våpenprodusent. Så da er det kanskje ikke så rart at norske barn kan ønske seg lekepistol til bursdag.