«Tiggeren» var bokselger

Fare på ferde? Politi og medier formidlet ukritisk feilaktige opplysninger om en afrikansk dørselger på vestkanten.
Foto: Flickr
«Tigger tok fram betalingsterminal» ble til «Tigger med betalingsterminal var bokselger».

«En mann brukte en utradisjonell metode for å be om penger da han ringte på hos en kvinne på Slependen i Asker tirsdag kveld. Mannen tok fram en betalingsterminal og ba henne bruke bankkortet sitt.» Slik lyder ingressen i en nyhetssak nyhetsbyrået NTB sendte ut onsdag 1. juni. Overskriften lød slik: «Tigger tok fram betalingsterminal». Ifølge operasjonsleder Roar Bjartan i Asker og Bærum politidistrikt skal mannen være fra Uganda. 
Det er mange ting som skurrer med denne nyhetssaken. For å bruke betalingsterminal må man være en bedrift, registrert hos BBS, som er ansvarlig for transaksjoner, og leie terminal. Og det er ikke alle som får dette til. Vi vet at de fleste tiggere i Oslo er rumenere, og sjelden eller aldri er det personer fra Uganda som tigger i Oslos gater. 

Fordommer ble reprodusert i en kjede uten at noen stoppet opp og tenkte: Kan dette være sant?

«Tiggeren» var bokselger
«Tigger med betalingsterminal var bokselger», lød en overskrift i Aftenposten noen timer senere. Carlos Tenold, som leder Studentprogrammet hos Norsk Bokforlag avklarte saken. Tenold opplyser at forlaget i 45 år har samarbeidet med utenlandske studenter, som reiser rundt på forlagets mopeder og selger bøker om natur og helse. I år er det første gang de har med seg betalingsterminal. Og dette har kanskje forvirret noen, forklarer han. Altså: en bokselger ble mistenkt for å være svindler blant annet fordi han var svart og hadde betalingsterminal. 
Det er bra at den eldre kvinnen på vestkanten var årvåken, det finnes i dag mange typer svindlere som banker på døra. De selger tepper, blader eller andre verdiløse gjenstander til en høy pris. Og det var lurt av kvinnen å ringe politiet. Men hva gjør politiet på beste vestkant? De videreformidler kvinnens oppfatning til media som en sannhet uten å sjekke hva som er fakta. Og hva gjør Norges største nyhetsbyrå? De videreformidler politiets fordomsfulle vinkling uten å sjekke fakta. Fordommer ble reprodusert i en kjede uten at noen stoppet opp og tenkte: Kan dette være sant? 
Hvorfor skjedde dette? 
Dette fant sted fordi både media og politiet enkelte ganger gjør en slurvete jobb. Dårlig kapasitet, lite ressurser og dårlig kvalifiserte folk er blant årsakene til dette. Og når det dukker opp tvetydige situasjoner tyr disse til lettvint synsing i stedet for å finne fakta.