Rekordtidlig Mela markerer ti år

Fyller ti år i sommer: Mela-festivalen
Mela-festivalen skal i år foregå over fire dager i anledningen festivalens 10 års jubileum. En spetakulær åpning er planlagt i Operaens hovedsal.

Fra 28. – 31. juli inntar Mela Rådhusplassen for tiende gang. Årets festival kommer tidligere enn før den vanlige datoen, som pleier å være i midten av eller tidlig i august.

Leder for Stiftelsen Horisont, Khalid Salimi, vil gjerne forsøke å se hvordan datoene fungerer publikumsmessig hvis festivalen ligger litt tidligere på sommeren.
– Vi hadde tidligere dato i fjor, som vi syntes gikk greit. I år ble det enda litt tidligere, og vi håper det går fint også. Men det kan hende at vi må vende tilbake til midten av august fra neste år.

Hvordan vil festivalen feire tiårsjubileet?
– Vi unngår å bruke begrepet jubileum eller feiring, men en markering blir det likevel. I tillegg til at det blir en kjempeåpning i storsalen i Operaen er festivalen utvidet for denne gang fra tre til fire dager. 
Går for Tahrir-stemning
Salimi hevder at Mela har prøvd å gi plass til kunstneriske stemmer som ellers er neglisjert i store institusjonene. 
– I år ser vi et annet sterkt trekk i programmet. Nemlig de stemmene som har kommet frem i den arabiske verden, som en del av det politiske opprøret. Vi har vært bevisste på hvem vi har invitert. Og med andre ord kan publikum på Mela i år også få smaken av stemningen, både i Tunisia og på Tahirplassen (i Kairo).

Sønnen til Bob Marley

Festivalsjefen kan også avsløre flere sterke navn som trekkplastere til årets festival.

Khalid Salimi, ildsjelen bak Mela-festivalen, håper publikum vil komme selv årets festival går midt i fellesferien.

– Vi har et sterkt reggaeprogram i år, siden det er 30 år siden Bob Marley gikk bort. Sønnen hans, Ky-Mani Marley, kommer på Mela i år. Alpha Blondy fra Vest-Afrika kommer, sammen med britiske Linton Kwesi Johnson, i tillegg til det Oslo-baserte bandet Ras Nas. Karpe Diem har også valgt Mela som eneste opptreden i Oslo i sommer.

Også den sørasiatiske delen er full av godbiter.
– Sain Zahoor har vært på Mela før, men i år får han enda mer plass på festivalen. Vi får besøk av verdensstjerner som Jazzy B, Punjabi MC, Atif Aslam, Arif Lohar og ikke minst Sher Miadad Qawwal,
sier han stolt.

Håper på publikummere

Regner dere med like stort oppmøte som ellers selv om årets festival vil gå av stabelen midt i fellesferien?
– Vi håper det. Melapublikummet har blitt oppmerksom på tidspunktet og vi har allerede fått gode tilbakemeldinger når det gjelder dette, sier Khalimi til utrop.no.