– Bør få verdenssamfunnet til å reagere

Protest: Flere hundre tamiler demonstrerte i Kilinochi på Sri Lanka mot angrepene mot sivile under siste fase av borgerkrigen
Tirsdag vises TV-dokumentaren “Dødsmarkene på Sri Lanka” på NRK. – Jeg håper filmen vil påvirke norske myndigheter til å reagere overfor de lankesiske myndighetene, sier Rajah Balasingham som er leder for Norsk Tamilsk Forum Hva skjedde egentlig de siste ukene av borgerkrigen i Sri Lanka? Regjeringssoldatene drepte Tamiltigrene og bombet sivile flyktningleirer. Ingen utenforstående var der, men […]

Tirsdag vises TV-dokumentaren “Dødsmarkene på Sri Lanka” på NRK. – Jeg håper filmen vil påvirke norske myndigheter til å reagere overfor de lankesiske myndighetene, sier Rajah Balasingham som er leder for Norsk Tamilsk Forum

Hva skjedde egentlig de siste ukene av borgerkrigen i Sri Lanka? Regjeringssoldatene drepte Tamiltigrene og bombet sivile flyktningleirer. Ingen utenforstående var der, men handlingene ble dokumentert av soldatene og folk på stedet. Journalister har nå undersøkt bevisene.

Dokumentaren som ble vist tirsdag denne uken kl. 22.30 på NRK2. Den ble sendt i mai i år på Channel 4.

Leder for Norsk Tamilsk Forum, Rajah Balasingham, synes det har tatt lang tid før filmen ble vist i Norge.

– Nå får vi endelig sjansen til å se krigens konsekvenser for tamilene, sier han til utrop.no.

Sri Lankas regjering vil i november i år legge frem en rapport om eventuelle menneskerettighetsbrudd i kjølvannet av Tamiltigrenes nederlag. Balasingham er i likhet med andre norsk-tamilere sterkt skeptisk til utfallet.

– FN må komme seg banen og innta en aktiv rolle. Krigsforbryterkommisjonen som er oppnevnt av regjeringen i Colombo er det ytterst få eller ingen som har tillit til.

Håper du filmen vil sette fart på freds- og forsoningsprosessen?

– Vi som er norsk-tamiler har alltid hatt forventninger til Norges rolle i saken. Norge har vært en viktig fredsaktør, og jeg håper personlig at filmen vil påvirke norske myndigheter til å innta en sterkere linje overfor de lankesiske myndighetene.

Han viser til at blant annet Norsk Folkehjelp og andre hjelpeorganisasjoner har måttet trekke seg fra landet.

– Jeg vet om flere tamiler fra Norge som har lyst til å reise nedover for å hjelpe til forsoningsprosessen, men som kvier seg på grunn av mulig forfølgelse og represalier fra lankesiske myndigheter. Nå er det på tide at det internasjonale samfunnet tar til handling.