Han vil ha lavere skatt for innvandrere

Mange innvandrere sender penger hjem. De bør få lavere skatt. Det mener Bashe Musse fra Arbeiderpartiet.
Foto: Jesica Allande
 – Norsk-somaliere sender penger til familie og venner som trenger hjelp. Staten bør se at dette hjelper mange. Vi bør få skattefradrag når vi sender penger hjem, mener Bashe Musse (Ap).

Fram til 2001 kunne du få lavere skatt når du sendte penger hjem. Det kalte vi forsørgerfradrag. Men det får du ikke nå lenger.

– Mange somaliske skattebetalere er rammet av dette. Somaliere sender penger hjem til familie og venner som er rammet av krig, naturkatastrofer og sult. Familien i Somalia bruker pengere på medisin, mat og utdanning, sier Musse.

Bashe Musse sitter i bystyret for Oslo Arbeiderparti.

Innvandrere sender mer penger til hjemlandet enn de rike landene gir i bistand.

– Mange somaliere i Norge er ganske fattige. Men de sender penger hjem likevel. De vil få det lettere med skattefradrag, sier Musse.

Men det er vanskelig å dokumentere hvem folk sender penger til. Det er fordi banksystemet ikke fungerer ordentlig i mange land.
 
De gir mer enn u-hjelpen
– Innvandrere sender mer penger til hjemlandet enn de rike landene gir i bistand, sier Jørgen Carling. Han er forsker ved Institutt for fredsforskning (Prio).

Innvandrere over hele verden sendte 300 milliarder dollar til sine hjemland i 2010.

– Men det betyr ikke at alle pengene blir brukt til oppbygging av hjemlandet. Det er forskjellig hva pengene blir brukt til, sier Carling.

Hvis en familie i et fattig land kjøper en TV, blir ikke situasjonen i landet bedre. Men om de bygger et hus, eller skaper arbeidsplasser, kan det hjelpe mange, mener Carling.
 
– Hva mener du om skattefradrag til innvandrere som sender penger hjem?

– Jeg mener det er vanskelig fordi vi ikke vet hva pengene går til. Det er lettere for norske myndigheter å kontrollere organisasjoner som Norges Røde Kors og UNICEF, sier Carling.

Politikerne vil ikke
Helge Solum Larsen er politiker i partiet Venstre. Han tror ikke politikerne vil gi skattefradrag.

– Det er et spørsmål som vi ikke har diskutert mye. Men vi vet at de som sender penger, hjelper mange, sier han.

Larsen mener det er vanskelig å gi skattefradrag. Det er komplisert å kontrollere om pengene blir sendt dit de skal.

Du kan lese en lengre versjon av artikkelen på utrop.no!

FAKTA: Hvem sender mest?

Det går flest penger fra USA til Mexico. Ifølge en rapport ble det i 2000 sendt 7,1 milliarder dollar over Mexico-grensen. Fra Saudi Arabia til India går det 3,6 milliarder dollar årlig. Innvandrere i  Norge sender cirka fem milliarder kroner i løpet av et år. Ifølge SSB sender hver tredje ikke-vestlige innvandrer i Norge penger hjem regelmessig. Tamiler og vietnamesere sender mest.