Prioriterer ikke khat-bekjempelse

Politimessig bekjempelse av innførsel, omsetning og bruk av khat generelt er ikke prioritert i Europa, mener justisminister Knut Storberget (Ap). Oslo politidistrikt har ikke iverksatt spesielle tiltak rettet mot bruk og omsetning av khat.
Publisert: 25.10.2006 08:28
Latest posts by Publisert: 25.10.2006 08:28 (see all)

– Det er et paradoks at nesten all omsatt khat selges fra en klubb i Grønlandsleiret, 100 meter fra politihuset. Det synes som om bekjempelse av misbruk av dette narkotiske stoffet prioriteres langt ned sammenliknet med andre stoffer, sier stortingsrepresentant André Oktay Dahl (H).

En rapport fra NOVA viser at den typiske khat-misbrukeren ofte har sammensatte problemer; med arbeidsledighet, familievansker, økonomi- og boligproblemer og psykiske helseproblemer.

Under spørretimen på Stortinget spurte Dahl justisministeren Knut Storberget (Ap) hvilke tiltak han skal gjennomføre for å forebygge khat-misbruk i det somaliske miljø i Oslo.

– I henhold til Kripos er khat et lavprosentlig, amfetaminlignende materiale. Gjennom opplysninger mottatt fra det somaliske miljøet i Oslo politidistrikt beskrives at khat skal ha omtrent samme funksjon for en somalier som alkohol har for en nordmann, svarte statsråden.