Livsfarlig å være homofil i Uganda

Hedret: søndag mottok Frank Mugisha Rafto-prisen.
Foto: Liv-Randi Lind og Oddmund Lunde
Author Recent Posts Stian Røren Latest posts by Stian Røren (see all) Redaktør, politiker og bibliotekar - 17.10.2013 Mer positive til innvandrere etter terroren - 05.12.2011 Kulturkrasj i thriller-format - 21.11.2011 Frank Mugisha (33) risikerer livet ved å stå fram som åpen homofil i Uganda. Søndag 6. november mottok han årets Raftopris; en tildeling han […]

Frank Mugisha (33) risikerer livet ved å stå fram som åpen homofil i Uganda. Søndag 6. november mottok han årets Raftopris; en tildeling han håper vil beskytte han.

– Myndighetene kan ikke trakassere oss lenger når de vet at det internasjonale samfunnet følger med, sier Mugisha.

Kun internasjonalt press har hindret ugandiske lovgivere å implementere dødsstraff for gjentatte homofile handlinger, så den oppmerksomheten som følger med en slik pris er kjærkommen for landets homofile.
Mugisha har allerede mistet en homoaktivist-kollega til en homofob lynsjemobb, da de slo hans nære venn, David Kato, i hjel med hammer i hans eget hjem.

Foto : Universitetet i Bergen

Kastet ut i februar – tilbake i Norge

Mbrak B. Haylu (39) og hennes norskfødte datter Bethiel (1) ble kastet ut av Norge mot alle råd. I et kriserammet Italia som oversvømmes av asylsøkere, bodde de to under bakkeplan, i et dårlig ventilert trapperom som gjorde Bethiel sykere og sykere. Noen hjelp fra myndighetene fikk de ikke før datteren havnet på sykehus, men etter behandlingen ble de sendt rett tilbake under trappen igjen. I desperasjon over boforholdene, har de nå flyktet tilbake til Norge. Ifølge Tone Loge Tveter i Utlendingsdirektoratet (UDI) er forholdene i Italia stort sett greie, derfor vil UDI nå anmode Italia om å akseptere en ny retur av asylsøkeren og hennes datter.

Minoritetsungdom føler seg utenfor

Mette Andersson, professor ved Sosiologisk institutt, skriver bok om ungdom med minoritetsbakgrunn. Sosiologisk forskning har tidligere vist at minoritetsungdom orienterer seg mot andre land enn Norge. De henter ofte deler av sin identitet fra opprinnelseslandet og egen kultur.

Forskerne har sett på mange forskjellige ungdommer, deriblant muslimer som lar seg engasjere av religion, og aktivister som for eksempel har blitt engasjert av Ali Farah-saken. 

Ferdig manus til boken skal leveres 1. desember.

Ny avhandling rokker ved innvandrer-myte
I en nylig publisert avhandling undersøker Guro Korsnes Kristensen om det er hold i forestillingen om at alle innvandrere stifter familie tidlig og får mange barn.

Avhandlingen er avlagt ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU). Den avdekker til dels store forskjeller mellom landgrupper når det gjelder fruktbarhetsnivå og forekomsten av provosert abort. Selv om det er store forskjeller på ulike innvandrergrupper, synes å være en utbredt forståelse blant de fleste innvandrere av at barn er en forventet del av et naturlig livsløp, samtidig som det er viktig å vente til det passer, og ikke få for mange.