10 spørsmål til en pensjonist

Stadig flere eldre i Norge vil hete Ali og Juanita i fremtiden. Og de har ekstrabehov som vil kreve mer av helsevesenet enn det Ola og Kari har gjort hittil (Illustrasjonsbilde)
Foto: Scanstockphoto
En søndagstur fikk meg til å tenke over pensjonisttilværelsens mysterier.

Denne søndagen traff jeg et pensjonistpar som gikk søndagstur. De må ha vært i 65-årsalderen, var velkledde og strålte av godt humør. En søndag morgen gikk de altså på tur, og snakket om barnebarna til andre turgåere. Det satte i gang en tankeprosess hos meg. Pensjonisttilværelsen i Norge må jo være meget bra. Ingen store bekymringer, god tid til å drive med det man har lyst til og en grei økonomi. Men jeg får mange spørsmål i hodet mitt, og jeg har listet opp ti av dem her:

  1. Sover dere lenge om morgenen?
  2. Dere står opp og spiser frokost og leser avis. Og så hva gjør dere fram til lunsj? Hva gjør dere etter lunsj og fram til middag?
  3. Er ikke livet kjedelig?
  4. Dere reiser sikkert av og til. Og så engasjerer dere kanskje i styrer og frivillig arbeid. Men likevel må det jo være så mye tid til andre ting. Hva gjør dere på fritida?
  5. I en alder av 70 når huslånet er nedbetalt, og dere har en del formue som er tjent gjennom så mange år i arbeidslivet så må jo dere få utbetalt en grei pensjon? Hva gjør dere med pengene?
  6. Og så må jeg spørre det uunngåelige: Gjør dere det? Jeg mener det i senga. Har dere lidenskapelige følelse overfor hverandre?
  7. Hvordan føles det å tenke tilbake på livet dere har levd? Alt det vanskelige, ubehagelige og triste? Har dere virkelig klart å fortrenge dem?
  8. I hverdagen har vi ofte noe vi strever etter. Vi vil oppnå noe, vi vil bevise noe, få anerkjennelse og oppmerksomhet. Hva streber dere etter?
  9. Betyr ære og status mer i en alder 70 enn når man er 27?
  10. Har dere gjort alt dere vil? Hvordan takler dere alt dere ikke fikk gjort eller sagt?