Fryktet lynsjing

Gir stafettpinnen videre: Mahmona Khan går av som sjefredaktør i X-plosiv.no. Khan har lang fartstid som både journalist og redaktør. Hun har jobbet i LO-Aktuelt som journalist i flere år. For tre år siden startet hun nettmagasinet X-plosiv
Foto: Henrik Kreilisheim
Norsk-pakistanske Mahmona Khan har fra tid til annen følt at forakten for muslimer har vært så sterk, at hun har fryktet for lynsjing.
0Shares
– Etter 22. juli ble det tydelig at tanken på at muslimer utgjør en trussel, er veldig farlig, sier den norsk-pakistanske forfatteren Mahmona Khan (38) til nrk.no.
Hun har forståelse for at endret befolkningssammensetning kan få enkelte til å føle seg utrygge.
– Bybildet har også forandret seg en del på grunn av innvandringen. Hvis jeg var en 80 år gammel nordmann, ville jeg også vært litt redd nå, kanskje, medgir hun. 
Samtidig må nordmenn skjønne at frykten for det fremmede bunner i uvitenhet.
– Vi er jo bare mennesker alle sammen. Ja, vi er litt forskjellige, men det er sånn det skal være.

9/11 ga redsel
I boken Utilslørt. Muslimske råtekster som utkom tidligere i år beskriver Khan redselen som tok bolig i henne etter terrorangrepene 11. september, i Madrid i 2004 og London i 2007, som alle ble utført av muslimske fundamentalister.
– Jeg følte stor frykt etter 11. september. Jeg ble rett og slett redd for hvilke utslag dette kunne gi for de jeg er glad i, hvordan dette kunne påvirke synet på muslimer, og i verste fall, om det ville føre til trakassering, forskjellsbehandling, ja, til og med lynsjing, sier hun til nrk.no.