Skam deg, Blatter!

I hardt vær: FIFA-president Sepp Blatter, her fotografert sammen med FIFA-troféet og FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan, er i hardt vær etter uttalelser som mange har sett på som en bagatellisering av rasismeproblematikken i fotballen. Noen har gått så langt som å kreve sveitserens avgang.
Foto: United Nations Information Service
FIFA-president Sepp Blatters siste utspill har sjokkert en hel fotball-verden. Nå bør han vurdere sin stilling.

– I fotballen finnes det ikke noe rasisme. Kanskje sier en av spillerne ett ord eller kommer med en gest som ikke er korrekt, men den som opplever dette, bør si at det bare er et spill, og de bør ta hverandre i hendene etter kampen. Vi har jobbet hardt i kampen mot rasisme.
Uttalelsene fra fotballsportens øverste sjef har skapt sterke negative reaksjoner. Aktive stjerner som Rio Ferdinand og David Beckham har kommet med en sterk fordømmelse, likeså representanter for det engelske fotballforbundet. 
Elendig timing
Timingen for Blatters utspill er rett og slett horribel, spesielt siden flere skandaløse saker i høst har preget sportsredaksjonenes forsider. I England har både Liverpool-spiss Luis Suárez og Chelsea-stopper John Terry blitt beskyldt for å ha brukt rasistiske skjellsord mot motspillere. Tidlig i september beklaget Bulgarias tyske landslagssjef Lothar Matthäus sine egne supporteres oppførsel i en EM-kvalifiseringskamp. Og i Nederland har den gamle legenden Johan Cruyff klart å rote seg opp i en lei situasjon ved å komme med nedverdigende utfall mot den tidligere spilleren Edgar Davids under et styremøte i Ajax. Det diskriminerende i ordene som ble sitert var ikke til å bortforklare:

– Du er bare her fordi du er svart!

Patetisk kontrast
Utspillene, oppførselen og anklagene står helt klart i kontrast til de idealene FIFA-ledelsen og fotballforbundene i de ulike landene forsøker å leve opp til. Og enda verre er det når man presterer å avfeie rasismeproblematikken som noe banalt og basert kun på mangel på folkeskikk.

Blatter har i etterkant beklaget seg og sagt seg feilsitert. FIFA-presidenten fastslår at han akter å fortsette kampen for mangfold og toleranse. Spørsmålet er likevel om han etter denne enorme blemmen er rette mann til å fortsette denne “kampen”. Og jeg har ditto full forståelse for de som har kommet med den sterkeste kritikken av dem alle: nemlig at sveitseren bør nedlegge sitt verv som fotballens øverste leder.

Utspillene står helt klart i kontrast til de idealene FIFA-ledelsen forsøker å leve opp til.

Vil gi konsekvenser
Likevel tror jeg at mediestormen som har truffet Blatter sakte, men sikkert vil svinne hen, og at han vil fortsette ut mandatperioden. 

Skaden han har påført sporten og sin egen person, er derimot veldig stor. Blatter, som i fjor såvidt overlevde en av de verste korrupsjonsskandalene i FIFAs historie, har i lengre tid kunnet hente støtte i et flertall av de afrikanske og asiatiske medlemslandene. Onde tunger i fotballmiljøene har sagt at han har kjøpt seg stemmer og innflytelse. Etter denne rasismeblemmen kan imidlertid flere av disse landene vende ham ryggen og støtte en annen kandidat neste gang det internasjonale fotballforbundet velger ny president.

Priviligert
Blatter har som FIFA-president har privilegier som bare er forbeholdt høye samfunnstopper og statsledere, og burde helt klart være sitt ansvar bevisst. Uvanen med å komme med uheldige utspill (jmf. utspillet om kvinnefotball og kvinnelige fotballspilleres drakter) har han likevel beholdt. Og dette er utvilsomt den mest skammelige av dem alle.