Lettnorsk: Hun laget ordbok for voksne

 
Foto: Jose Zubiaur
Da Elisabeth Navarro gikk til legen, forsto hun ikke hva han sa. Da fikk hun ideen til å lage en ordbok for IPhone og IPad.

– Jeg trodde jeg kunne godt norsk. Men så ble jeg ble syk. Legen fortalte at jeg hadde et problem i en av eggstokkene. Jeg forsto ikke hva han mente. Men jeg forsto at det var mange ord jeg ikke kunne. Jeg syntes også det var pinlig å spørre om slike ord på norskkurset. Det er heller ikke alle ord man finner i ordboken.

Bok om kroppsdeler
Nå har hun laget ABC for Adults. Det betyr ABC for voksne. Hun begynte med ord for kroppsdeler, men nå inneholder ordboken alt fra “dopapir” til “stiftemaskin”. Det er en digital pekebok. Den inneholder også to videoer av menneskekroppen, en video for menn og en for kvinner.
 
– Boken er laget for voksne. Jeg har lært mye norsk av å lese barnebøker, men barnebøker har ikke så mange ord som voksne trenger. Jeg trengte ord fra voksenlivet. Jeg ville lære språket som folk bruker i hjemmene, på jobben, på skolene, hos legen, eller på ferie.

Skrev på fritiden
Navarro er informasjonskonsulent i et norsk firma i Mexico, og har jobbet med pekeboken på fritiden. Hun måtte jobbe hardt og bruke mye tid for å bli ferdig med boken.

Jeg har lært mye norsk av å lese barnebøker, men barnebøker har ikke så mange ord som voksne trenger.

– Jeg fikk ideen til denne boken for mange år siden. Men det er først nå at jeg har funnet teknologi som har gjort det mulig å oppfylle drømmen. Jeg tok kontakt med en ingeniør som hjalp meg å lage app-en, og en kunstner som lagde illustrasjonene. Mannen min Svein har også vært med i prosjektet.

Folk fra flere land
Applikasjonen ser ut til å bli populær blant flere ulike grupper?

– Foreløpig har jeg vært i kontakt med folk fra Iran, Burundi, Polen og Tyskland. De fleste er enige om at applikasjonen er nyttig, forteller Navarro.

De gode tilbakemeldingene gjør at Navarro har planer for samme type applikasjon på spansk.

– Nå jobber jeg med spansk-versjonen av ABC for Adults. For meg er det motiverende å lage nye applikasjoner etter å ha vært med på denne opplevelsen.