Tamiler feiret soltakkefest

Flere tiltalls personer i Ålesund feiret solguden Surya. I Oslo samlet det seg rundt 1000 mennesker til feiringen.

 

Feiringen fant sted helgen for halvannen uke siden i anledning innhøstingsfestivalen Thai Pongal. I Oslo deltok blant annet Jan Bøler (Ap) på feiringen som var arrangert av Tamilsk ressurs- og veiledningssenter. Nærmere 1000 barn og ungdom var samlet til feiringen.

I det sørlige India, på Sri Lanka og blant tamiler rundt om i verden er festivalen sterkt preget av hinduistisk soltilbedelse. Thai Pongal er lagt etter vintersolverv (årets korteste dag) og kan sees på som en slags nedtelling av solens bevegelser nordover på vei til vårjevndøgn. Fargerike matdekorasjoner lages til ære for solguden Surya for å ha vist velvilje og sørget for nok regn, kulde og varme slik at man får en god høst med god avling.

I India og Sri Lanka er festivalen en utendørs affære hvor man lager risgrøt over åpen ild.

Nye muligheter

Thai er navnet på den første måneden i det tamilske kalenderåret og Thai Pongal sees på som et ideelt tidspunkt for å legge nye livsplaner, når det gjelder familieliv, forretninger og på andre plan. Uttrykket “Thai Pirandhal Vazhi Pirakkum”, som oversatt betyr “Thai baner vei for nye muligheter”, er betegnende for lettelsen og gleden folk føler over å få en ny sjanse.

Risdekorasjon laget av tre norsk-tamilske jenter på plass under seremonien.
Foto: Annai Poopathi, Ålesund
Foto : Annai Poopathi, Ålesund

Nye livsplaner legges, når det gjelder familieliv, forretninger og på andre plan.

Tradisjonell ris kokes med melk og tilsettes brunt sukker i de nyinnkjøpte leirgrytene. Risen toppes med cashewnøtter og rosiner og er ferdig ved soloppgang.

Familie og venner

Under seremonien anses det som et godt tegn å se melken koke over, noe som betyr lykke og velstand for resten av året. Senere blir grøten servert til gjestene og folk serverer tradisjonelle tamilske småretter som vadai, murukku og paayasam.

Glede og lettelse: Risen koker over, noe som betyr velstand for resten av det nystartede året.
Foto: Annai Poopathi, Ålesund
Foto : Annai Poopathi, Ålesund

Man besøker også familie, naboer og venner. Siden feiringen som regel faller i midten av januar i den vestlige kalenderen, blir feiringen for norsk-tamiler og andre tamiler som bor i land på den nordlige halvkula en ganske kald fornøyelse.

Se film fra feiringen på Utrop TV! www.utrop.no/UtropTV/