Hvorfor sprenge seg i lufta for fedrelandet?

Konflikt: Religiøs identitet har motivert strid gjennom historien. Her fra et IRA-minnesmerke i Belfast.
Foto: Flickr
Nylig samlet 20 eksperter seg for første gang til en tverrfaglig diskusjon om hvilken påvirkning de såkalte «universelle» religionene kristendommen, islam og buddhismen har hatt på utformingen av folks og nasjoners identitet på ulike kontinenter. Møte fant sted i Wien og markerte starten på det omfattende forskningsprosjektet «Visions in Community» (Viscom). Målet er å undersøke […]

Nylig samlet 20 eksperter seg for første gang til en tverrfaglig diskusjon om hvilken påvirkning de såkalte «universelle» religionene kristendommen, islam og buddhismen har hatt på utformingen av folks og nasjoners identitet på ulike kontinenter. Møte fant sted i Wien og markerte starten på det omfattende forskningsprosjektet «Visions in Community» (Viscom).

Målet er å undersøke de tre store religionenes fellesskapstanker i perioden 400-1600 e.Kr.

– Religiøse og etniske konflikter er blant de mest betente i vår samtid. Historien lærer oss at etniske og religiøse identiteter åpenbart kan motivere folk til strid og fremmedfiendtlighet, sier Walter Pohl, som er leder for Institutt for middelalderforskning ved Det østerrikske vitenskapsakademiet (ÖAW) til avisen Die Presse.

Alle de tre «universelle» religionene forkynner fred, selvrefleksjon og et gudfryktig liv.

– Nettopp derfor ønsker vi å undersøke hvordan det har skjedd at de store religionene har forsterket selvbevisstheten til mange små samfunn. Hvordan har disse tre store religionene, som jo baserer sin store geografiske utbredelse på sitt universelle budskap, påvirket dannelsen av samfunn og identiteter? spør Pohl.