– Fjordman bør møte i retten

 
Foto: Frank Michaelsen
Fjordman og andre bloggere og ideologer la grunnlaget for Anders Behring Breiviks virkelighetsoppfatning, mener Elisabetta Cassina Wolff, som er førstelektor ved Universitetet i Oslo, med fascisme og høyreekstremisme som spesialfelt. Men i Norge snakker vi lite om dette. I stedet gjemmer vi oss bak bildet av «den gale Breivik». – Historien om høyreekstrem terrorisme i […]

Fjordman og andre bloggere og ideologer la grunnlaget for Anders Behring Breiviks virkelighetsoppfatning, mener Elisabetta Cassina Wolff, som er førstelektor ved Universitetet i Oslo, med fascisme og høyreekstremisme som spesialfelt. Men i Norge snakker vi lite om dette. I stedet gjemmer vi oss bak bildet av «den gale Breivik».

– Historien om høyreekstrem terrorisme i Italia kan lære oss noe, mener Wolff, som i går holdt innlegg på konferansen Høyreekstremisme og terror på Litteraturhuset i Oslo.

I perioden 1968-1980 ble Italia rystet av godt over hundre bombeattentater utført av høyreekstreme grupper. En av de viktigste ideologiske figurene bak mange av disse gruppene var forleggeren og forfatteren Franco Freda.

– Det tok riktignok 30 år, men i 2005 kom italiensk høyesterett (Corte di Cassazione) endelig med en uttalelse som gjorde Freda «historisk og moralsk» ansvarlig for bombeattentatet ved Piazza Fontana i 1969.

Uttalelsen fra høyesterett betyr at Freda offisielt ble utpekt som inspirator for den høyreekstreme terrorismen i landet.

– Det snakkes og skrives påfallende lite i Norge om hvilken politisk sammenheng Anders Behring Breiviks skriverier står i. Det mangler en vilje blant journalister og intellektuelle til å se at han har åpenbare ideologiske forbilder og at disse ga ham mange av de tankene han trengte for å rettferdiggjøre og gjennomføre terrorangrepene.

Også rettssystemet bør ta konsekvensen av at Breivik ikke handlet i et ideologisk vakuum, mener hun. Når rettssaken mot Breivik starter om et par måneder, bør Fjordman (bloggeren Peder Nøstvold Jensen) og andre som kan knyttes direkte til utformingen av et islamfiendtlig verdensbilde innkalles og svare for hva de har ment med sine skriverier.