Du kan få ekstra timer i norsk

Ungdom som har bodd kort tid i Norge, kan gå i egne klasser på videregående.
Foto: ScanStockPhoto
Hvis du er ung og har bodd kort tid i Norge, kan du ta videregående for minoritetsspråklige.

Det finnes egne klasser for elever som ikke har bodd lenge Norge. Disse klassene har maksimalt 22 elever og det gis ekstra opplæring i norsk. De som trenger det, får også ekstra timer i engelsk. Tilbudet heter studiespesialisering for minoritetsspråklige. Når du er ferdig, kan du komme inn på høyere utdanning, for eksempel på universitetet.

– I år har vi elever fra 16 forskjellige land og 4 verdensdeler. Det er en morsom gjeng som trives sammen. De har ulik bakgrunn og mange forskjellige erfaringer. De gjør at vi får spennende diskusjoner. I noen fag er elevene i denne klassen sammen med de andre elevene på skolen. Da får elevene en fin kombinasjon av forsterket opplæring og vanlig skole. Det skriver Nordstrand videregående skole på sine nettsider.

Elevene må sjekke nøye hvilke fag de tar. Noen studier på høyskole og universitet krever at du har bestemte fag. Du kan få støtte fra lånekasse for å gå på videregående.

– Du kan bruke Lånekassens støttekalkulator for å finne ut hvor mye stipend du har rett til. Der fyller du ut hvilke fag du tar; om du bor hjemme hos foreldrene dine eller ikke, hvor mange søsken du har og om du er gift eller ikke. I tillegg må du fylle ut foreldrene sin inntekt og formue. Spør foreldrene dine om de kan sjekke likningsattestene sine for året før, slik at du får fylt inn riktig sum, skriver ung.no på sine nettsider.