Verden Rundt

 
Author Recent Posts Claudio CastelloJournalist i Utrop Latest posts by Claudio Castello (see all) Oslo Mela klare med årets første artister - 26.04.2024 Kommunikasjonssvikt på sykehus med fatale følger - 26.04.2024 Innvandrerdøtre lykkes både i jobb og utdanning - 25.04.2024 Nytt aluminiumssamarbeid mellom Qatar og Norge Studenter og professorer ved Qatar University og Norges teknisk-naturvitenskapelige […]

Nytt aluminiumssamarbeid mellom Qatar og Norge

Studenter og professorer ved Qatar University og Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) samarbeider med representanter fra industriselskapene Qatar Petroleum og Norsk Hydro, heter det på selskapets hjemmeside.

I tillegg til å forske på korrosjon under værharde forhold vil studentene gjennomføre utmattingstester og testing av styrke og smidighet på aluminiumlegeringene.

Et slikt prosjekt styrker forskningen på aluminium i Qatar og etablerer bånd på tvers av landegrensene, skriver hydro.com videre.

– Samarbeidet mellom Qatar University, NTNU, Hydro og Qatalum er verdifullt for oss, fordi det øker kunnskapen og trekker studenter til maskinteknikk og avanserte materialer, sier sjefforsker Roy Johnsen i Qatar Petroleum.

Kosakker patruljerer Moskvas gater

En patrulje på åtte kosakker har fra og med senhøsten fått lov til å patruljere den russiske hovedstadens gater med politimyndighet, skriver Associated Press. Hovedoppgaven deres blir å arrestere folk for offentlig fyll, vold og udokumentert innvandring.

Kritiske stemmer i landet mener at regjeringen med dette gir etter for kravet fra konservative ultranasjonalister. Kosakkene fungerte på 17- og 1800-tallet et semi-militært vesen med  sterke bånd til tsaren. Etter Sovjet-kommunismens fall fikk bevegelsen ny giv, og ble gjenopprettet i områder som grenser mot de muslimskdominerte områdene i Kaukasus.

Patruljeleder Igor Gulitsjev avviser anklagene om at kosakkene forskjellsbehandler folk.

– Vi samarbeider med regjeringen. I USA har de jo blant annet “Texas Rangers”, så hvorfor skulle ikke dette vært også her i Russland, sier han til Associated Press.

Første kvinnelige utenriksminister i Somalia

For første gang i somalisk historie har en kvinne fått den viktige statsrådsposten. Fowsiyo Yusuf Haji Adan blir utenriksminister i president Hassan Sheikh Mohamuds nye regjering, skriver alarabiya.net.

Adan kommer opprinnelig fra Somaliland, en selverklært uavhengig region i nord, og har tidligere bodd i eksil i Storbritannia.

Under innsettelsen bemerket Adan at dette var en triumf for Somalia og somaliske kvinner.

– Jeg forventer flere politiske gevinster for kvinner under denne nye regjeringen, uttalte hun til alarabiya.net.

Ecuador og Argentina samtemt mot oljeselskap

Argentinas president, Cristina Fernandez og hennes ecuadorianske kollega, Rafael Correa, undertegnet nylig flere bilaterale avtaler på områder som økonomi, utdanning, kultur, landbruk og forsvar, skriver den ecuadorianske avisen El Telégrafo.

En svært ømfintlig sak som også ble tatt opp, var Chevron-affæren. Chevron er et USA-registrert oljeselskap som i slutten av 2011 ble dømt til flere milliardbøter etter å ha blitt kjent skyldig i brudd på ecuadorianske forurensingsforskrifter i to av sine fabrikker i den ecuadorianske delen av Amazonas.

– Vi kommer til å opprettholde handels- og importembargoen mot selskapet. Næringslivssektorene som tror at de står over loven og kan gjøre hva som helst, må vite at Ecuadors og Argentinas progressive regjeringer kommer til å stå på den vanlige borgers side, sa presidenten til avisen.