Næringsetaten i Oslo holder gratis etablererkurs for innvandrere

– Du må kjenne nordmenn for å lykkes

Norge et godt sted å drive bussiness: Mania Khoei, Kassahun Kahsay, Jinesh Mathew, og Pablo Castellanos synes ikke det norske systemet er vanskelig for etablerere med innvandrerbakgrunn. –Jeg har bodd mange år i Spania, og der er situasjonen håpløs. Norge har en stabil økonomi, som gjør det lettere å følge drømmen, fastslår argentiske Castellanos.
Foto: Kristian Mendoza
En av fem gründere har innvandrerbakgrunn, ifølge tall fra SSB. Likevel skaper kulturelle forskjeller og mangel på nettverk utfordringer for mange, mener gründerspirer Utrop snakket med. 

– Jeg synes ikke byråkratiet i Norge er så ille. Til tross for at det er mye papirarbeid her så er det veldig enkelt å finne fram til riktig etat og få den informasjonen jeg trenger. I India derimot er det nesten umulig å få veiliedning i det byråkratiske mylderet, fastslår Jinesh Mathew på spørsmål om hva han synes om det norske systemet. 

Vi befinner oss i Næringsetatens lokaler i Oslo sentrum og snakker om gründermulighetene i Norge. Sammen med Kassahun Kahsay, Mania Khoei og Pablo Castellanos har Mathew fullført et gratis etablererkurs for fremmedspråklige. Hovedvekten på det engelskspråklige seminaret lå på det å lære det norske byråkratiet å kjenne, noe Mathew og resten av gruppen Utrop snakket med var fornøyde med. 

– En stor del av etableringsfasen handler jo om å sette seg inn i reglene, så jeg føler jeg fikk godt nok innblikk i hvordan systemet fungerer her, sier han, mens resten av gruppen nikker enig. 

Gunnhild Haugen, direktør i Næringsetaten.
Foto : Kristian Mendoza

Det er utfordringene med å finne jobb som gjør at jeg ønsker å starte for meg selv.

Lettere i Norge
– Norge regnes som et land det er forholdsvis enkelt å starte bedrift i. Næringsetaten skal være med på å gjøre Osloregionen attraktiv for næringsvirksomhet med tanke på etablering. Dette målet når vi lettere gjennom å tilby etablererkurs på flere språk. Her lærer man det viktigste man trenger for å starte bedrift, sier Gunnhild Haugen, direktør i Næringsetaten. 

En av fem er innvandrere
Hele 21 prosent av nyetableringene i Norge gjøres av gründere med innvandrerbakgrunn, ifølge tall fra SSB. Dette tallet inkluderer også norskfødte med innvandrerforeldre. Det er særlig overnattings- og serveringsvirksomhet og transport og lager som har høyest andel innvandrere med henholdsvis 56 og 44,5 prosent. 

Ifølge innvandringsregnskapet utarbeidet av Ny Analyse for Utrop tidligere i år har andelen gründere med minoritetsbakgrunn økt fra 11 prosent i 2002 til 21 prosent i 2011. Det kan bety at mulighetene for jobb øker i flere innvandrergrupper, samt at flere får forbilder som kan vise at det er mulig å lykkes i Norge. 

Nettverk – en utfordring
Imidlertid har gruppen støtt på noen hindre i løpet av tiden i Norge. Alle synes det er utfordrende å bli kjent med nordmenn.

– Som kurslederen sa under seminaret, er dette en essensiell del av det å være gründer i Norge. Nettverk er ekstremt viktig, men jeg føler det ikke er så enkelt på grunn av språkbarrierer og kulturelle forskjeller, sier Khoei. Iraneren har bodd i Norge i to og et halvt år, og ser etter muligheter for å kunne starte for seg selv i nær fremtid. 

– Det er utfordringene med å finne jobb som gjør at jeg ønsker å starte for meg selv. Jeg snakker godt nok norsk, og har brukt mye krefter på å finne meg en jobb her uten å lykkes helt. Derfor vil jeg starte for meg selv, sier hun. 

Bro mellom hjemlandet og Norge
Alle fire har forskjellige gründerdrømmer. Khoei vurderer å spesialisere seg innen smykkedesign. Pablo Castellanos ønsker å jobbe i ernæringsbransjen, mens Mathew og eritreiske Kahsay gjerne vil importere varer fra hjemlandet. Begge mener Norge er tjent med flerkulturelle gründere. 

– Det er jo en del av globaliseringen. Dessuten har vi kunnskaper om kultur og språk som gjør det lett å bygge relasjoner mellom hjemlandet og Norge. Afrika, i likhet med India, er et voksende marked. Så vi ønsker å bruke vår bakgrunn på å fremme handel. Det tror jeg Norge er tjent med, sier Kahsay med et smil.

Fakta 

Etablererkurset for innvandrere:

  • Drives av Næringsetaten, et kommunalt organ som blant annet forvalter byens alkoholpolitikk. 
  • Næringstetaten legger også til rette for at det blir enkelt å etablere bedrifter. Blant annet ved å arrangere temakvelder, kurs og veiledning gratis. 
  • Etablererkurset for innvandrere er et av tilbudene. Disse kursene holdes på flere språk. De planlagte etablererkursene på andre språk enn norsk, er som følger:
     
  • En tirsdag i måneden er det Startup Day på engelsk. De polske, tyrkiske og arabiske kursene går hver over tre dager:
  • To kurs på polsk 10.,11. og 13. juni, samt 11.,12.,14 .november
  • To kurs på tyrkisk 7., 8. og10. oktober  
  • To kurs på arabisk 4., 5. og 7. november