Verden Rundt

Statoil-milliarder frigitt i Nigeria

Niger-delta sett fra verdensrommet. I dette oljerike området har blant annet norske Statoil investert tungt.
Foto: Wikimedia Commons
Author Recent Posts Claudio CastelloJournalist i Utrop Latest posts by Claudio Castello (see all) Forventer å få kritikk om æresvoldsbok - 19.05.2024 Norsk-sudaneser skaper ny bunadsstil - 17.05.2024 – Norge har råd til å hjelpe flyktninger og styrke menneskerettigheter - 17.05.2024 Statoil har de siste årene vært tvunget til å ha milliarder av kroner stående […]

Statoil har de siste årene vært tvunget til å ha milliarder av kroner stående på en sperret konto i Nigeria. I 2011 var beløpet på 4,3 milliarder kroner og i 2010 2,6 milliarder kroner. Årsrapporten for 2012, som ble offentliggjort i mars, nevner ikke beløpet.

– Vi forholder oss til de restriksjonene vi er pålagt av nigerianske myndigheter og opplyser om beløpet i notene dersom det er av en slik størrelse at det har betydning for rapporteringen. Når tallet ikke er nevnt i 2012-rapporten, skyldes det at beløpet ikke er av en slik størrelse, sier informasjonssjef Bård Glad Pedersen til offshore.no.

En lokal forretningsmann, som hevder å ha jobbet som tilrettelegger for å sikre Statoil tilgang på blokker, krever 1,5 prosent av overskuddet fra dypvannsfeltet Agbami, noe selskapet avviser.

– Vi mener at vi har en sterk juridisk sak for å tilbakevise alle krav, og forholder oss til restriksjonene som nigerianske myndigheter pålegger oss, sier Pedersen til offshore.no.