Har laget en hemmelig hage

Ferden over Alnaelva.
Foto: Grazyna Skarpås
Ved Alnaelva har kunstnerne Ingunn Wright og Christian Bermudez i lag med elever fra Groruddalen laget en «hemmelig» hage.
Grazyna Skarpås
Latest posts by Grazyna Skarpås (see all)

– Vi ønsker å finne frem til områder som i utgangspunktet kan virke usynlige; steder som er ubrukte, men som har en historie, sier Ingunn Wright. I prosjektet ønsker hun å synliggjøre de kvalitetene som allerede finnes på stedet. Ved å se potensialet i det eksisterende, ønsker hun å kommentere konsumkulturen og jaget etter hele tiden å skaffe seg noe nytt.

Prosjektet startet opp våren 2012 og ble ferdigstilt 6. juni 2013. 

Arrangementet startet ved Grorud t-banestasjon der Petter hadde bidratt med verket «Local view». Han har sett på de ulike perspektivene i debatten og politikken som føres rundt Groruddalen, både lokalt og sentralt, og brukt disse som grunnlag for utarbeidelsen av kunstverket. I Local view benyttes abstraksjoner av utsikten fra Grorud t-banestasjon som et bilde på den mentale abstraksjon som skapes av fysisk distanse. Slik blir Grorud, som sted, sentrum for dette arbeidet.

Veien fra t-banen til Alnaelva var merket med piler laget av ulike naturressurser.
Foto : Grazyna Skarpås

De fremmøtte ruslet etter hvert ned til Alnaelva der elevene sammen med de to kunstnerne hadde pyntet opp området. Prosjektene er støttet av Kunst i offenlige rom (KORO), Kulturrådet og Bydel Grorud.

Kunstnerne hadde i forveien tilrettelagt det slik at det gikk an å komme seg på andre siden av elven.
Foto : Grazyna Skarpås

Fuglekasser formet som sko
Kunstneren Christian Bermudez deltar i prosjektet med bl.a. fuglekasser formet som sko. Fuglekassene har en størrelse som er nøye tilpasset svarthvit fluesnapper; en trekkfugl som forhåpentligvis vil flytte inn i noen av skoene som er montert i trærne.

Veien gjennom elven var ikke like lett for dem uten gummistøvler. Kunstnerne hjalp de fremmøtte over elven. Her med Ingrid Økland fra Kulturbyrået Mesén.
Foto : Grazyna Skarpås

Denne kunstformen som nå tar form ved elven, kalles Landart. Det er en kunstretning som handler om at kunsteriske arbeidsprosesser og uttrykk er en del av landskapet, gjennom forming av naturmaterialer som planter, stener, jord og vann.

Kunst av steiner.
Foto : Grazyna Skarpås

Ungdommene ryddet skogen
Ved å la ungdom jobbe sammen fysisk, ute i naturen og ved å fokusere på historien til området, ønsker Wright å rydde plass både rundt oss og i oss, og la deltakerne se seg selv som del av en større sammenheng. Ungdommene har vært med på å rydde i området, flette trær og busker til overraskende former, lage skisser og planlegge området og plante ut blomster. 

Kunst av trebiter.
Foto : Grazyna Skarpås

Farger i naturen.
Foto : Grazyna Skarpås