Valg i Iran: Mellom konservatisme og reform

Utrop har fått denne tegningen av den iranske kunstneren Sahar A som kommentar til valget i et Iran preget av sterke indre motsetninger.
Foto: Sahar A
– Prestestyret som i dag kontrollerer den iranske fjellborgen forstår de ytre truslene mot regimet, men som sine forgjengere må makthaverne skape fred hjemme før de kan ta fatt på utfordringer utenfra. 

Slik oppsummerer Forbes' analytikere Kamran Bokhari og Michael Nayebi-Oskoui valget i Iran, som fant sted 14. juni. 

Beskyldninger om valgfusk blir avvist av regimetro krefter, som hevder valget har vært rettferdig og transparent. Journalister har imidlertid ikke fått rapportere fritt fra valget, og Iran tillater ikke utenlandske valgobservatører. 

Det var Hassan Rohani som gikk av med seieren. Han beskrives som en politiker med et paradoksalt program som blander reformisme med konservative elementer. Rohani deltok i den islamske revolusjonen og hadde bånd til Ayatollah Khomeini, skriver Bokhari og Nayebi-Oskoui. Han har sittet som sekretær for Det nasjonale sikkerhetsrådet i 16 år.

– Hvis Rohani kan få prestestyret over på sin side og skape samklang mellom interessene til militæret, sikkerhetsstyrkene og velgerkorpset i stort, vil det bety at sjansene hans for å komme fram til en avtale med Vesten forbedres betraktelig, skriver Bokhari og Nayebi-Oskoui.