Sagt om innvandring

 
Foto: Ed Yourdon
Hva har blitt sagt om innvandring den siste uka – og i løpet av sommeren? Utrop gir deg et knippe sitater til ettertanke, og kanskje en aldri så liten latter. 

– Å snakke om innvandring på generell basis blir feil. Veldig ofte puttes de forskjellige innvandrergruppene i samme kategori, og det gir ingen mening.

Leder i Oslo Høyre, Nikolai Astrup, til Dagbladet tidligere denne sommeren.

– Høyre, Venstre og KrF kan imidlertid øke sin tillit og oppslutning blant innvandrerne før valget. For å få til dette, er det viktig å ha innvandrere på listene. Man kan også med fordel vektlegge at man er forkjemper for religionsfrihet og vide rettigheter for religiøse minoriteter, mens venstresiden ofte er religionsskeptisk.

Torkel Brekke religionshistoriker, Universitetet i Oslo, og stortingskandidat i Oslo Høyre på kommentarplass i Aftenpostens nettutgave 26.07.

– For mange er det vanskelig å forstå det norske partisystemet. I Pakistan og India har for eksempel kaste, slektskap og religiøs tilknytning mye å si for hva folk stemmer. De finner naturligvis ikke denne tilknytningen i Norge.

Valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU til Stavanger Aftenblad på hvorfor en av to innavndrere ikke stemmer.

– Tradisjonelt har det vært høy ­toleranse i den russiske befolkningen for en multietnisk stat. Nå ser vi at den russiske, ­etniske nasjonalismen er på fremmarsj. 

Pål Kolstø, professor i Russlandsstudier ved Universitetet i Oslo forklarer overfor Aftenposten på hvorfor fire av ti russere vil kaste ut lovlige innvandrere.

– Jeg er utrolig glad for at det store flertall av bergenserne har et så positivt syn på innvandring som undersøkelsen viser.

Sosialbyråd i Bergen kommune, Dag Inge Ulstein, til Bergensavisen om en ny undersøkelse gjort av Respons Analyse om holdninger til innvandrere og nykommere i byen.

– Alt Fjordman nå skriver i norske aviser – og i bokform med støtte fra Fritt Ord – kan i et visst perspektiv anses som en del av oppfyllelsen av Breiviks prosjekt.

Rune Berglund Steen, leder, Antirasistisk Senter i Bergens Tidende 1.8.2013

– Problemet med Breivik er ikke meningene hans, men at han drepte en masse mennesker for å spre meningene sine.

Bjørn Ditlef Nistad, Dagsavisen Nye Meninger, 5.8.2013