Oppvokst i det nordlige Thailand

Cannes-vinner stiller ut i Oslo

 
Foto: Pressebilder
I høst inntar den anerkjente filmkunstneren Apichatpong Weerasethakul Oslo, med utstillingen Photophobia, som æresgjest under Film fra Sør-festivalen, og med lansering av en egen bok om hans arbeider. 

Den thailandske kunstneren har fått mye oppmerksomhet i det siste. For tiden forbereder harn både ny spillefilm og soloutstillinger i Mexico City og London. 

I Norge er Weerasethakul mest kjent som spillefilmregissør, med til nå seks spillefilmer bak seg. Disse har gitt ham en posisjon som en av verdens ledende uavhengige filmskapere, og den europeiske filmbransjen ga sin anerkjennelse da hans siste spillefilm ”Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives” vant hovedprisen i Cannes 2010.

Film fra Sør
Langt mindre kjent er filmskaperens brede engasjement innen visuell kunst, som nå bringer ham til Norge for første gang, når Photophobia / Apichatpong Weerasethakul åpner 9. oktober på Stenersenmuseet i Oslo. Parallelt med utstillingen vises Weerasethakuls filmer under Film fra Sør-Festivalen. Hvert år bringer festivalen film fra Afrika, Asia og LatinAmerika til Oslos kinosaler, og i år kan de by på forelesninger og artist talks med den kjente filmkunstneren.

Foto : Pressebilder

Weerasethakul henter mye inspirasjon fra hjemstedet, som han mener er en helt annen virkelighet enn det Thailand Bangkok presenterer.

Det overnaturlige
Weerasethakul er oppvokst i det nordlige Thailand, og henter mye inspirasjon fra hjemstedet, som han mener er en helt annen virkelighet enn det Thailand Bangkok presenterer. Spesielt fascineres han av den thailandske måten å forholde seg til det overnaturlige, og vil at publikum skal spørre seg hva som er drøm og virkelighet.

Foto : Pressebilder

Mange av arbeidene hans inneholder også en subtil kritikk av det thailandske samfunnet, og Weerasethakul har selv opplevd den strenge filmsensuren i hjemlandet.

Photophobia / Apichatpong Weerasethakul står på Stenersenmuseet fra 9. oktober -16. desember, og et utvalg av Weerasethakuls spillefilmer og kortfilmer vises under Film fra Sør-festivalen 10. – 20. oktober.