Partileder fengslet i Hellas

Fengslet: Nikolaos Michaloliakos venter på rettsaken mot seg selv bak lås og slå. Han har blitt siktet for å tilhøre og å ha grunnlagt en kriminell organisasjon.

Nikolaos Michaloliakos er siktet for å tilhøre og å ha grunnlagt en kriminell organisasjon. Etter et rettsmøte i Athen, som varte i over seks timer, ble han varetektsfengslet natt til torsdag forrige uke. Det skriver Aftenposten. 

Han ble pågrepet med bakgrunn i etterforskningen av om partiet er en kriminell organisasjon. Det var drapet på den 34-år gamle hip-hop artisten Killah P. som drev frem etterforskningen.

Det er ikke første gang partiet settes i sammenheng med kriminelle handlinger. Tilhengere av Gyllent daggry har vært involvert i en rekke voldssaker, blant annet knivstikking av flere innvandrere, hvorav én døde. For noen måneder siden ble en 14 år gammel afghaner angrepet av flere voksne menn og rispet opp med en knust ølflaske, slik at han måtte sy flere hundre sting, skriver Aftenposten.

Overlevde ikke: Den 17. september ble hip hop-artisten Pavlos Fyssas, kjent som Killah P., knivstukket av et Gyllent daggry-medlem. Drapsmannen ble kort tid etter drapet pågrepet av politiet. Han erkjente seg skyldig.
Foto : Flickr/Seven Resist

Drapet på Killah P.
Den venstreradikale rapperen Pavlos Fyssas, bedre kjent som Killah P., ble knivstukket ihjel den 17. september etter å ha vært og sett fotballkamp på en kafé sammen med kjæresten og noen venner. På vei hjem, i en av Athens forsteder, blir han omringet av et titall mennesker. De kranglet om fotball.

Politiet pågrep kort tid etter en 45 år gammel mann for knivstikkingen. Mannen erklærer seg skyldig. Han sier også at han er medlem av det høyreradikale partiet Gyllent daggry, skriver Time Magazine.

Satt fri
Bare én av de fire, Yiannis Lagos, ble satt i varetekt onsdag. De tre andre, Ilias Kasidiaris, Nikos Michos og Ilias Panagiotaros, ble satt fri i påvente av rettssaken mot dem, skriver NTB.

Disse tre fikk rettslig ordre om ikke å forlate Hellas, og Kasidiaris må stille en kausjon på 50.000 euro eller vel 400.000 kroner.

Alle fire avviste alle anklager som ble rettet mot dem i et maratonmøte som varte i over 18 timer før det ble avsluttet onsdag morgen.

Overrasket
Domstolens beslutning om at tre av dem skulle løslates, kom som en overraskelse. Den kan ifølge nyhetsbyrået Reuters gjøre det vanskeligere for regjeringen å få herredømme over Gyllent daggry, selv om partiet i siktelsene stemples som kriminelt.

Det skjedde etter at flere av parlamentarikerne til det høyreekstreme partiet Gyllent daggry, inkludert partilederen Nikolaos Mikhaloliakos, er arrestert.

Det er svært uvanlig at parlamentarikere blir arrestert, og i Hellas er det første gang etter at demokratiet ble gjeninnført i landet.

Det skjer etter at den venstreorienterte rapperen og antirasisten Pavlos Fyssas ble drept 18. september, melder Aftenposten.