Kulturnotiser

– Svarte spillere kan boikotte Russland-VM Yaya Touré fikk en lite hyggelig opplevelse da han ble utsatt for rasistiske tilrop fra tribunen under Manchester Citys Mesterliga-møte mot CSKA Moskva i Russland forrige uke. Det skriver TV2.  Fredag uttalte han til engelske medier at både FIFA og russiske myndigheter bør ta tak i problemet, ellers kan […]

– Svarte spillere kan boikotte Russland-VM

Yaya Touré fikk en lite hyggelig opplevelse da han ble utsatt for rasistiske tilrop fra tribunen under Manchester Citys Mesterliga-møte mot CSKA Moskva i Russland forrige uke. Det skriver TV2. 

Fredag uttalte han til engelske medier at både FIFA og russiske myndigheter bør ta tak i problemet, ellers kan det få konsekvenser når landet skal arrangere fotball-VM i 2018.

– Det er veldig viktig. Ellers er vi ikke komfortable med å komme til VM i 2018. Det er mulig at vi ikke kommer, sier han ifølge Reuters.

Men ivorianeren får ikke støtte hos FIFA-president Sepp Blatter som mener at en boikott ikke er veien å gå.

– Jeg mener vi aldri skal snakke om å boikotte et verdensmesterskap. Vi skal kjempe mot rasisme, men en boikott vil ikke være et våpen mot rasisme, sier han ifølge TV2.

Lobbyist for de liberale

Nyinnsatt leder i Åpen Kirkegruppe, Frode Kinserdal (30), vil snu konservative krefter innen norske kirkemiljøer. Det skriver gaysir.no. 

Tross ekteskapsloven fra 2009 er det få trossamfunn i Norge som vil vie likekjønnede par. Frode Kinserdal påpeker at loven gir rett, men ikke plikt, til å vie.

I Åpen Kirkegruppe jobbes det iherdig med å påvirke biskopenes standpunkt til forbønn for homofile.

– Dette er en hjertesak for oss, og for meg personlig. Mange er oppvokst i et kristent miljø og vil få kjærligheten til Gud bekreftet gjennom forbønn og kirkelig vielse, sier Kinserdal.

I religiøse miljøer verserer det mange myter rundt homofili.

– Fremdeles er det noen som tror at åpenhet om homofili vil lede til at pedofili blir tillatt.

Kinserdal har hørt at enkelte mener polyfili, altså at man har flere ektefeller, vil være et direkte resultat av å tillate likekjønnet ekteskap.

Setter nytt lys på naziflukten
Norske nazister var ikke så perifere som vi har innbilt oss. I eksilmiljøet i Argentina vanket de sammen med krigsforbrytere som Adolf Eichmann, Ante Pavelic og andre europeiske stornazister. Det skriver rbnett.no. 

Mangdag kom en oppsiktsvekkende bok om norske landssvikere og deres flukt til Argentina etter krigen. Boka er skrevet av Anne Kristin Furuseth fra Molde.

I boka «Norske nazister på flukt» forteller Anne Kristin Furuseth den dramatiske og fascinerende historien om nordmennene som emigrerte til Argentina etter andre verdenskrig. Boka gir oppsiktsvekkende ny informasjon om en lite kjent del av vår historie.

 «Norske nazister på flukt» setter de norske flyktningene i sammenheng med hele den europeiske naziflukten til Argentina og viser at internasjonale nettverk spilte en avgjørende rolle i organiseringen av denne trafikken. Boka avslører ifølge rbnett.no blant annet at nordmennene hadde tett kontakt med fascistiske og nazistiske krigsforbrytere i årene etter krigen, en av dem det tredje rikets «sjefsbøddel» Adolf Eichmann., mannen bak folkemordet på jødene.