Han ble Årets forbilde

Årets forbilde 2013, kenyanskfødte Musa Anderssen, her fotografert sammen med barne- likestillings- og inkluderingsministeren Solveig Horne etter kåringen.
Foto: Claudio Castello
Musa Anderssen fikk pris fra minister Solveig Horne. Prisen heter Årets forbilde. Den går til en innvandrer som gjør noe ekstra bra for andre. 

Anderssen fikk prisen 20. januar. Det skjedde på Nobels Fredssenter i Oslo. Flere ministre og kongelige kom også til utdelingen av prisen. 

Anderssen kom til Norge da han var 17 år gammel. Han kom helt alene. I dag er han en viktig person der han bor. Han jobber på Setermoen asylmottak. Men han jobber også frivillig for flyktninger. Han har aktiviteter som basket, zumba, ishockey, jakt og fiske og revy. Det er særlig barn og unge som deltar på aktivitetene. 

– En glede
Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne sa at Anderssen gjør en veldig bra jobb. Han er typen som inspirerer nye flyktninger til å gjøre det bra i det norske samfunnet.

I talen sin takket Musa Anderssen norsklæreren sin og kona si.
Foto : Claudio Castello

Jeg er veldig glad og stolt over å bli årets forbilde i Norge.

– Det er en glede å gi prisen Årets forbilde til Musa Anderssen. Vi vet hvor mye bra han gjør der han bor. Han inkluderer barn og unge. Derfor er Musa Anderssen et godt forbilde, sa statsråden.

Siterte Kennedy
Anderssen sa at han var stolt og ydmyk.

– Jeg har gått en lang vei – fra å være enslig mindreårig asylsøker til å bli nestleder ved Setermoen asylmottak og fram til å bli årets forbilde. Jeg er veldig glad og stolt over å bli årets forbilde i Norge, og jeg skal fortsette jobben med barn og unge.

Anderssens store inspirasjon var hans gamle norsklærer, som forklarte ham verdien av å delta i samfunnet.

– Han viste til en av Kennedys taler, og fokuserte på at jeg skulle etter “hva jeg kunne gjøre for mitt lokalmiljø”.

Anderssen takket også sin kone.

– Ikke bare er du husmor, men en hardt arbeidende husmor. Uten innsatsen din hadde ikke alt gåttt så bra.