– Norge må kjempe mot tuberkulose

På arrangementet var det stand der folk delte ut informasjon om tuberkulose. Det var også innlegg fra en tidligere pasient og et musikalsk innslag.
Foto: Claudio Castello
Nylig var det Verdens tuberkulosedag. Norge kan gjøre enda mer for å hjelpe andre land å kjempe mot den farlige sykdommen, mener politikere.

– Her i Norge er det få som har tuberkulose. Men i andre land er dette et stort problem, og mange dør. Ni millioner mennesker får tuberkulose hvert år. 

Det sier Øystein Eriksen Søreide til Utrop. Han er byråd for helse og sosiale tjenester i Oslo.
 
Rumenske Stefan fikk tuberkulose for et par år siden. Han fikk mange problemer på grunn av sykdommen.
 
– Mange venner ville ikke treffe meg lenger. Heldigvis fikk jeg hjelp av andre venner, og av familien.
 
Stefan er nå nesten frisk. Han fikk medisiner fra et prosjekt som Norge betalte for. Nå jobber han for å hjelpe andre som har tuberkulose i Romania.
 
Skammen er noe av det verste med sykdommen. I Romania har vi også store feil med helsesystemet. Jeg vil hjelpe andre fordi jeg vet hvordan det er å bli syk i Romania.

1,5 millioner døde
– Verdens tuberkulosedag handler om at land hjelper hverdandre. Halvannen million mennesker døde av tuberkulose i 2014. Det er viktig at vi sprer kunnskap slik at flest mulig kan bli friske.

Mange venner ville ikke treffe meg lenger. Heldigvis fikk jeg hjelp av andre venner, og av familien.

Det sier Mona Drage til Utrop. Hun er nestleder i LHL Internasjonal.
 
De delte ut brosjyrer om tuberkulose på flere språk.
 
– Blir det flere eller færre i verden som får sykdommen?
 
– Antallet går nedover, men det går for sakte. Når ni millioner blir syke hvert år, sier det noe om hvor stort problemet er.
 
– Hvorfor er det så mye skam rundt denne sykdommen?
 
– Jeg tror det er både fordi det er en sykdom folk knytter til fattigdom, og fordi det er en sykdom som smitter lett.

Hjelp til Somalia
LHL Internasjonal samarbeider med norsk-somalierne i organisasjonen Kaalmo. Styreleder Fawad Warsame forteller til utrop.no at de siden 2012 har hatt prosjekter i det nordlige Somalia.
 
– Vi jobber både med helse og utdanning. Vi har egne prosjekter mot tuberkulose. Vi lærer opp sykesøstre og jobber for at færre skal bli smittet.

Kaalmo gir mat og lønn til de ansatte på sykehusene som er med i prosjektene deres.
 
Tuberkulose er et stort problem i mange afrikanske land. I Somalia er det ekstra ille.
 
– Somalia har ikke hatt en ordentlig regjering, eller et skikkelig helsesystem i over to tiår. Sammen med fattigdom gjør det at mange har dårlig helse. Smittefaren er stor, og flesteparten har ikke mulighet til å teste seg eller få medisiner.