Oppsiktsvekkende funn om rom-tiggere

Ikke lenger velkomne: Sofienberg kirke har i det siste latt en gruppe romfolk fra Romania slå leir i parken i nærheten. Nå vil man at leiren skal avvikles sporenstraks.
Foto: Ragingwire
Antallet rom-tiggere fra Romania i Bergen er to ganger større enn antatt og Norge behandler tiggere langt bedre enn i andre land, viser nye funn fra rumensk sosiolog som har kartlagt tiggermiljøet.
0Shares

Kommunen la i dag frem en rapport om rumenske tiggere i byen. Funnene støtter opp om tidligere Nova-rapporter fra Oslo og Trondheim, som viser at få rumenske tiggerne er del av et organisert kriminelt nettverk, melder NRK.

Senest i går advarte politistasjonssjefen i Bergen sentrum, Olav Valland, mot organiserte kriminelle tiggere. Ifølge rapporten er tiggernes eneste organisering et hierarki der de som har vært lengst i byen får de beste plassene.

– Nyankomne tiggere er avhengige av å få informasjon om overnatting og mat av dem som har vært her lenge, og vil derfor ikke utfordre dem om plassene, forklarer sosiolog Marian Daragiu.

Han jobber med å bedre forholdene for romfolket i Romania, og er hentet til Bergen for å kartlegge tiggermiljøet på oppdrag fra kommunen.

Norge i “vennligst-klassen”
Her er funnene til Dariagu:

– I Bergen er det minst 60 rumenske tiggere, dobbelt så mange som tidligere regnet med. Mange har vært i byen imellom tre og åtte år.

– Tiggerne har ofte barn igjen i hjemlandet, og sender hver måned rundt 500 kroner til mat og skolegang.

– Mange bor i forfalne hus sammen med flere andre, og få bruker offentlige helsetilbud. Noen oppsøker imidlertid lavterskeltilbud for å få mat og vaske klær.

– Det er vanlig å få inn 200 kroner hver dag, og litt mer i helgen.

– Tiggerne opplever å bli slått, sparket og skjelt ut, og av og til spyttet på. De beskriver imidlertid Norge som et mye mindre diskriminerende land enn mange andre i Europa.