Bryter barrierer med musikk

Den kjente dj Nadeem har sett flere som er tvangsgiftet.
Foto: Privat
– Mange ser litt ned på det å være danser i vår kultur, det henger igjen fra gammelt av. Med mitt bidrag tror jeg det har blitt sosialt akseptert å kunne kose seg med dans, sier Dj Nad Jee.

Nad Jee har jobbet som DJ i over ti år, og spilt i land fra Island til Pakistan.

– Jeg jobber som heltid som salgssjef og er DJ ved siden av, det har vært hobbyien min i alle år, forteller DJ NadJee.

Han spilte fast en periode på ulike utesteder, men syntes det ble ensformig og kjedelig i lengden.

Det finnes mange triste tilfeller av tvangsekteskap.

Derfor trives han mye bedre med å bli leid inn via eventbyråer til private arrangementer, konserter og festivaler. Det er mye bredere publikum. 

– Jeg elsker jobben fordi jeg blir kjent med mange forskjellige mennesker fra ulike steder i verden, sier han.

Nad Jee forteller at han pleier å spille alene, men samarbeider også med dansegrupper, sangere eller dholspillere (Punjabi tromme).

Dj Nad jee mener at mange triste skjebner kan endres ved at de unge blir inkludert i bestemmelsen av hvem da kan gifte seg med.
Foto : Privat

– Det var en god opplevelse å spille i Island, først virket publikum stive og tørre, men etter ti minutter så var det fyrverkeri i salen. Til og med jenter i hijab sto og rocket, forteller Nad Jee.

Han har og hatt spillejobber i Pakistan fra de mest poshe stedene i storbyene til landsbygda i Pakistan.

– Det som inspirerer og motiverer meg er når jeg kan glede andre, med for eksempel dialog og musikk. Det at jeg klarer å gjøre noe positivt for andre gir meg mersmak til å fortsette, sier han.

Holdningsendringer
Hva syntes familien om at du begynte å jobbe som DJ?

 – Faren min mistet jeg tidlig så han var ikke her da jeg begynte som DJ, men moren syntes ikke det var noe problem. 

Ungdomsklubber og andre fritidsklubber førte begynnelsen på DJ karrieren. Han forteller at storebroren jobbet som DJ på 80-tallet.

– Han måkte veien for meg og det gjorde det derfor lettere for meg å begynne som DJ. Det eneste som overrasket familien var at jeg valgte desi musikk som min spesialitet, sier Nad Jee smilende. 

Nad Jee føler at han bryter barrierer med sitt bidrag til Norges musikk-kultur og desi-kulturen generelt.



– Man må begynne med seg selv, endre tankegangen og gjøre aktive valg som fører til positive holdningsendringer. Det hjelper ikke å sitte og vente på at andre skal gjøre det for deg, sier han.

Bodde i Pakistan
Dj Nad Jee flyttet til Punjab i Pakistan med familien som fjortenåring der bodde han i to år.

– Jeg vokste veldig mye på de to årene, og da jeg kom tilbake følte jeg meg mer moden en kompisene mine, sier Nad Jee.

Han ble veldig overrasket over hvor fritt det egentlig var i Pakistan. 

– Det var ikke så strengt når det kom til kjønnsdeling, kun når man gikk ute i offentligheten. Men privat var det veldig åpent så lenge familiene kjente hverandre.

Da hang man sammen både gutter og jenter, forteller han. 

Han mener det både gode og dårlige sider ved å ha for mye frihet, men at det absolutt ikke hjelper å ha det for strengt.

Generasjoner i endringer
– Vi har en del å ta tak i når det gjelder ukultur, men jeg har enorm respekt for mine foreldre som kom hit og jobbet seg oppover. De kom til Norge med tomme hender og de jobbet seg og har etablert seg her med god suksess. Jeg er veldig imponert over mamma som oppdro fem barn samtidig som hun jobbet, forteller Nad Jee.

Han mener at fokuset er annerledes i dag, folk får færre barn og er karriere fokusert.

– Men en ting som er trist er at unge norske desier er så opptatt av det materialistiske. Man kjøper ting for å vise det frem til folk, ikke fordi det er nødvendig å eie det. Folk ender også opp med å ta store forbrukslån for å kjøpe dyre vesker eller biler for å kunne vise seg frem, forteller Nad Jee.

Han tror årsaken er at folk har et ønske om å vise at de er rike og vellykket, og mulig kompensere for andre materielle ønsker som ikke ble oppfylt da de var yngre.

– Men det må bli slutt på det, det materielle jaget tar overhånd. Folk tar også lån for å ha ekstra fine bryllup, for meg blir dette helt feil, sier han.

Gode endringer
Han merker gode endringene blant andregenerasjonsinnvandrere.

– Flere tar høyere utdanning og spesielt jenter. Men guttene må skjerpe seg, husk det kan bli vanskelig for jentene å finne seg en partner hvis det fortsetter slikt, påpeker han.

Men han nevner at han synes det er positivt at flere velger forskjellige bransjer, det finnes alt fra gutter som er frisører til jenter som blir politi.

Drev skole for fattige barn
Sammen med andre unge Norsk-Pakistanere startet han organisasjonen Diya.

– Vi klarte å samle inn penger og fikk litt støtte slik at vi fikk åpnet en skole for barnearbeidere i Pakistan, den drev vi i fire år.

Han forteller at barna fikk penger for å gå på skolen, de måtte møte opp regelmessig og fullføre utdannelsen for å få resten av beløpet. 

– Det var utrolig fint å møte barna som gikk på skolen der, det var mye glede og gode følelser barna delte med oss, sier Nad Jee. 

Giftet seg
Nad Jee opplevde ikke store vansker da han skulle gifte seg. Han har en bror som er gift med kusinen sin, og en annen bror som er gift med en norsk dame. 

Han mener det ikke finnes noe fasit på hvilken metode som best å bli gift på.

– Det som er avgjørende for ekteparet er hva de gjør ut av forholdet sitt, ikke hvordan de ble gift, sier han.

Han forteller at det finnes mange triste tilfeller av tvangsekteskap,

– Det er noe som er meget trist! Og det er noe vi bør ta tak, sier han.

Kommunikasjon

Dj Nad jee mener at mange triste skjebner kan endres ved at de unge blir inkludert i bestemmelsen av hvem da kan gifte seg med.
Foto : Privat

Han mener at mange triste skjebner kan endres ved at de unge blir inkludert i bestemmelsen av hvem da kan gifte seg med.

– Det ideelle hadde vært om ungdommen hadde blitt hørt, vi trenger en mentalitetsendring. De voksne må faktisk lytte til og forstå de unge, sier han.

Nad Jee mener at ting ofte blir mer komplisert enn de trenger. Frihet og tillit er løsningen, men ordet frihet tolkes ulikt i forskjellige kulturer.

– Norge, Iran og Pakistan har helt forskjellig oppfatning av hva frihet er. Det vi bør fokusere på er å leve et moderat og balansert liv, avslutter han.